Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2017

Envitec: Μέτοχοι μειοψηφίας στο καναβάτσο!

Envitec: Μέτοχοι μειοψηφίας στο καναβάτσο!

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η έκτακτη γενική συνέλευση της Envitec αποφάσισε τη διαγραφή των μετοχών της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (ποσοστό απαρτίας άνω του 95%) και στις 13/9 δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Κερκόπορτα για τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΝΑ - Το κενό του θεσμικού πλαισίου» εστίαζε στην ενδεχόμενη ζημία που θα μπορούσε να προκύψει για τους μικροεπενδυτές.

Το δημοσίευμα αναφερόταν στο γεγονός ότι η ΕΝΑ δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άρα δεν ισχύει το άρθρο 17 του Ν 3371/2005, σύμφωνα με το οποίο «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να θέτει ειδικούς όρους στην εκδότρια ή και σε μετόχους της, για λόγους προστασίας των μετόχων της εκδότριας».

Ας έρθουμε όμως στην περίπτωση της Envitec, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή:

• Η μετοχή κατά το τελευταίο εξάμηνο κυμαινόταν μεταξύ των 2,20 και των 2,70 ευρώ. Κατά την ημέρα (8/9/2017) μάλιστα, που η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την διαγραφή των μετοχών, ο τίτλος διαπραγματευόταν στα 2,50 ευρώ.

• Στη συνέχεια, δύο βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης (Χ. Δρακόπουλος και Π. Καλογερόπουλος) προχώρησαν σε αγορές τίτλων, αυξάνοντας τα ποσοστά τους και δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους μετόχους μειοψηφίας να αποχωρήσουν από την εταιρεία στα 2,50 ευρώ.

• Από την ημέρα ωστόσο που το ΧΑ ενέκρινε τη διαγραφή των μετοχών της Envitec (19 Οκτωβρίου) με καθορισμό της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης στις 1 Νοεμβρίου (προσεχή Τετάρτη), ακολούθησε η κατρακύλα του τίτλου στο ταμπλό, με το κλείσιμο της Παρασκευής να διαμορφώνεται μόλις στο 1,03 ευρώ (-59%)!

Προφανώς, οι πωλητές σπεύδουν όπως όπως να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, προκειμένου να μη μείνουν με μετοχές που δεν θα είναι διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ, έστω και στη χαμηλής εμπορευσιμότητας Εναλλακτική Αγορά αυτού.

Μήπως θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί (έστω σε εθελοντική βάση) μια δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων από τις αρχές Σεπτεμβρίου (π.χ .στο επίπεδο των 2,50 ευρώ), με αποτέλεσμα κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας να μη βρεθούν σε δυσμενή θέση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v