Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2017

ΧΑ: Όταν το… πετρέλαιο γίνεται χρυσάφι

ΧΑ: Όταν το… πετρέλαιο γίνεται χρυσάφι

Μπορεί οι μετοχές των δύο εισηγμένων διυλιστηρίων να έχουν «τρέξει για τα καλά» κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (+81% για τα ΕΛΠΕ και +86% για την Motor Oil), μπορεί επίσης τα διεθνή περιθώρια διύλισης να έχουν υποχωρήσει ως ένα βαθμό από τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, ιδίως όταν αποτιμώνται σε ευρώ (βλέπε Alpha Finance), πλην όμως τα μερίσματα είναι αυτά που έχουν μετατρέψει… το πετρέλαιο σε χρυσάφι.

Αν λοιπόν, όπως εκτιμάται από αναλυτές, τα EΛΠΕ διανείμουν (μαζί με το προμέρισμα του 0,15 ευρώ) γύρω στο 0,45 ευρώ, τότε θα μιλάμε για μερισματική απόδοση γύρω στο 6%.

Με βάση ανάλογες προβλέψεις (π.χ. για συνολικό μέρισμα κοντά στο 1,20 ευρώ), η μερισματική απόδοση της Motor Oil σκαρφαλώνει και αυτή κοντά στο 6%.

Έτσι, αν δεν δούμε μια πολύ μεγάλη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης μέσα στο 2018 (μια αξιοσημείωτη διόρθωση δεν θα εκπλήξει κανέναν), οι μερισματικές αποδόσεις των δύο τίτλων θα συνεχίσουν να είναι σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια και την επόμενη χρονιά.

Άλλωστε, τα επίπεδα ρευστότητάς τους (ιδιαίτερα της MOH) είναι σαφώς ικανοποιητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v