Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2017

Οι ίδιες μετοχές της MLS και το στοιχειωμένο ακίνητο της ΚΕΡΑΛ

Οι ίδιες μετοχές της MLS και το στοιχειωμένο ακίνητο της ΚΕΡΑΛ

ΜLS: Νέα πώληση πακέτου ιδίων μετοχών είχαμε την Παρασκευή από την εταιρεία πληροφορικής MLS, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα έχει ρευστοποιήσει με αυτό τον τρόπο γύρω στις 240.000 τεμάχια (κοντά στο 2% του συνόλου της εταιρείας), έναντι τιμήματος μεγαλύτερου του μέσου κόστους κτήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής είναι ξένο επενδυτικό fund που φαίνεται να ποντάρει στο τριετές πρόγραμμα (2018-2020) διεθνοποίησης των εργασιών της ΜLS. Όλα δείχνουν πως η πρώτη κίνηση δεν θα αργήσει πολύ και θα αφορά την περιοχή των Βαλκανίων.

Εν τω μεταξύ, στα περυσινά περίπου επίπεδα αναμένονται οι φετινές οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης.

 

ΚΕΡΑΛ: Η Κεραμεία Αλλατίνη συγκαλεί στις 27 Νοεμβρίου τακτική γενική συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις της χρήσεως 2013(!), οι οποίες μάλιστα δημοσιεύτηκαν μόλις προ ολίγων ημερών…

Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί πλέον να μην ασκεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα (κύκλος εργασιών μηδενικός, τραπεζικός δανεισμός κάτω του ενός εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 4 εκατ. ευρώ προς «πρώην μέτοχο»), ωστόσο διαθέτει ακίνητο προς αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 81.709 τ.μ. σε περιοχή που δείχνει να είναι «επίλεκτη» (δίπλα στον σταθμό του μετρό «Νέα Ελβετία»).

Οι παλιοί επενδυτές του ΧΑ θα θυμούνται το περιβόητο -«στοιχειωμένο» όπως το ονόμαζαν μερικοί- ακίνητο, οι ιστορίες του οποίου προσέφεραν «συγκινήσεις» σε πολλούς και χρηματιστηριακές ζημίες σε πολύ περισσότερους...

Τη δεκαετία του 1990 για παράδειγμα, η μετοχή της ΚΕΡΑΛ ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ, επειδή λεγόταν πως το συγκεκριμένο ακίνητο θα μπορούσε να στεγάσει το υπό δημιουργία (τότε) καζίνο της Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη δεκαετία πολλά είχαν λεχθεί για το αν θα γινόταν στόχος αξιοποίησης για τη λειτουργία ενός μεγάλου super market.

Εν πάση περιπτώσει (και μετά από μαραθώνιο γραφειοκρατικών εμπειριών, που γενικότερα χαρακτηρίζουν την εγχώρια κτηματαγορά), η σημερινή διοίκηση κοιτάζει το πώς και πότε θα αξιοποιήσει το ίδιο ακίνητο, επισημαίνοντας:

«Ο κίνδυνος της μη υλοποίησης της επένδυσης της αξιοποίησης του ακινήτου στη Νέα Ελβετία είναι μικρός, ωστόσο ο κίνδυνος της καθυστέρησης στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου είναι αρκετά πιθανός λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, χωρίς η διοίκηση της εταιρείας να είναι σε θέση στην παρούσα φάση να προσδιορίσει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v