Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2017

Η Ντόρα, ο Κυριάκος και η… ουσία!

Η Ντόρα, ο Κυριάκος και η… ουσία!

Προφανώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συμπεριλάβει σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του έχει να κάνει με την άποψη μέρους τουλάχιστον της κοινής γνώμης ότι στη Νέα Δημοκρατία (όπως άλλωστε και στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος) υπάρχει θέμα οικογενειοκρατίας και «πολιτικών δυναστειών», μικρότερων και μεγαλύτερων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η απόφασή του συμπεριλαμβάνει (για να μην πούμε ότι αφορά κυρίως) την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, συνιστά όχι μόνο αδικία όπως κάποιοι ήδη σχολίασαν, αλλά πιθανότατα και επικίνδυνο πολιτικό λάθος.

Διότι η κα Μπακογιάννη, παρότι μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη (όπως άλλωστε και ο Κυριάκος) είναι προφανές, στον κάθε καλόπιστο κριτή, είτε συμφωνεί με τις απόψεις της είτε όχι, ότι αποτελεί ξεκάθαρα αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα και μάλιστα από τις λίγες με τόσο μεγάλο βεληνεκές, ότι διαθέτει κοφτερό μυαλό (ενίοτε και… γλώσσα), γνώσεις και σημαντικά προσωπικά επιτεύγματα σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι μόνον ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας (θέση στην οποία εκλέχτηκε από τους πολίτες), ή η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας.

Μια γρήγορη ματιά και μόνο, ακόμη και στη Wikipedia, αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι η Ντόρα έχει τιμηθεί και με σημαντικές διακρίσεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο: «Το 2003 μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι συμμετείχε μαζί με άλλες 12 επιφανείς προσωπικότητες της Ευρώπης στη Στρογγυλή Τράπεζα που υπέβαλε προτάσεις για τον κοινωνικό χαρακτήρα, την πολιτισμική ταυτότητα αλλά και το οικονομικό σχέδιο της νέας Ευρώπης.

Τον Δεκέμβριο του 2005, εξελέγη "World Mayor" στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον οργανισμό City Mayors, λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους και θετικά σχόλια ανάμεσα σε 550 δημάρχους από ολόκληρο τον κόσμο. Το 2008, απονεμήθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη από την επαρχία του Τιρόλου και την πόλη του Ίνσμπρουκ το βραβείο Maximilian Award - European Award for Regional Policy and Local Government. Το 2006, 2007 και 2008 το περιοδικό "Forbes" την περιέλαβε στη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη. Το 2009 ανακηρύχθηκε η πρώτη αλλοδαπή γυναίκα Εταίρος της Γαλλικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών. Την ίδια χρονιά αναγορεύθηκε σε Συγκλητικό επί Τιμή από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών του Σάλτσμπουργκ. Τον Απρίλιο του 2010, της απονεμήθηκε το παράσημο της Εθνικής Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής».

Ούτε είναι άγνωστο ότι η ίδια έκανε πολιτική καριέρα ως Ντόρα Μπακογιάννη κι όχι ως Ντόρα Μητσοτάκη, όπως ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το 2010 δεν δίστασε να αυτονομηθεί, προκειμένου να προωθήσει τις φιλελεύθερες απόψεις της, δημιουργώντας τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ο αδελφός της παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία.

Κατά συνέπεια, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την κόψει λόγω συγγένειας από οιαδήποτε κυβερνητική θέση, στην πράξη, αυτό που επιτυγχάνει είναι να στερήσει τη Νέα Δημοκρατία από ένα από τα πλέον ικανά στελέχη της.

Πέραν αυτού όμως, η «άτεγκτη» στάση του απέναντι στην Ντόρα δημιουργεί στον πρόεδρο του κόμματος μια πρόσθετη… υποχρέωση, που εφόσον τηρηθεί, ενδέχεται να του δημιουργήσει άλλου τύπου προβλήματα.

Διότι είναι γνωστό ότι σε υψηλά επίπεδα της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται διάφοροι «υιοί» και «θυγατέρες» με βαριά πολιτικά επώνυμα, που προφανώς ούτε στην πολιτική εισήλθαν με… «παρθενογένεση», ούτε και το πολιτικό ανάστημα της Ντόρας διαθέτουν.

Θα είναι εξίσου άτεγκτος και με εκείνους ο Κυριάκος, προκειμένου να χτυπήσει το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας και των πολιτικών δυναστειών στην πλήρη διάστασή του;

Αν το κάνει, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μεγέθους αντιδράσεις θα προκαλέσει αυτό στο εσωτερικό του κόμματος, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αν πάλι δεν το κάνει, τότε θα έρθει ο ίδιος σε πολύ δύσκολη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v