Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2017

Το ξεχασμένο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση κρατικών κτιρίων

Το ξεχασμένο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση κρατικών κτιρίων

Από τα μέσα του 2016, το υπουργείο Υποδομών έχει προσθέσει στη βάση δεδομένων με τα υποψήφια έργα για το «πακέτο Γιούνκερ» και ένα τεράστιο ΣΔΙΤ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ για «έξυπνα κτίρια» στο δημόσιο.

Το σχέδιο, που παραμένει στα χαρτιά όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που έχει υποβάλει το ίδιο υπουργείο για το «πακέτο Γιούνκερ», θα συνέβαλε και στην κάλυψη των απαιτήσεων των κοινοτικών οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση των κρατικών κτιρίων.

Με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αναβαθμίζει κάθε χρόνο συγκεκριμένο ποσοστό κτιρίων, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και να βελτιώνεται η ενεργειακή τους απόδοση. Ούτε το τεράστιο ΣΔΙΤ προχωρά, ούτε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, αν και πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση κρατικών κτιρίων κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προ ημερών, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στη χώρα μας μια ακόμα προειδοποιητική επιστολή για τη μη εφαρμογή των οδηγιών ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Εκτός από την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, πράγμα δύσκολο σε μια χώρα που βρίσκεται επί χρόνια σε κρίση, η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ότι όλα τα νέα κτίρια θα είναι «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» από το 2021 και μετά (από το 2019 για τα δημόσια κτίρια).

Τέτοια έργα, πάντως, θα έδιναν μια ανάσα στην οικοδομή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v