Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2017

Οι αγορές μετοχών στην Intertech και το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

Οι αγορές μετοχών στην Intertech και το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

INTERTECH: Σαν… βότσαλο στη λίμνη επέδρασε στην πορεία της μετοχής της Intertech, η απόκτηση του 7,29% της εταιρείας από την Αμοιρίδης-Σαββίδης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Αμοιρίδης-Σαββίδης (εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο ευρύτερο χώρο με την Ιntertech) είχε αποκτήσει το 2,29% της εισηγμένης από το ταμπλό, χωρίς αυτό (εύλογα) να γίνει γνωστό στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Στις 28 Νοεμβρίου όμως, αύξησε το ποσοστό της στο 7,29%, αγοράζοντας επιπλέον 5% από τον ίδιο τον βασικό μέτοχο της Ιntertech, ή καλύτερα από την ασφαλιστική Prime Insurance, που και αυτή ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων (και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για «εχθρική κίνηση» αλλά για συναινετική συναλλαγή) είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν συζητήσεις στην αγορά για το αν και κατά πόσο υπάρχουν ευρύτερες προσεγγίσεις μεταξύ των δύο πλευρών για μελλοντική συνεργασία.

Επί του παρόντος πάντως, η μετοχή από το 0,25 ευρώ που έγινε η μεταβίβαση του «πακέτου» του 5% εκτοξεύθηκε στο 0,382 ευρώ, για να… προσγειωθεί χθες στο 0,336 ευρώ.

 

ΣΕΚΑΠ: Καμία πρόβλεψη δεν είχε σχηματίσει, ως τις 31.12.2016, η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για το πρόστιμο των 38,23 εκατ. ευρώ, που καταλογίστηκε σε βάρος της εταιρείας από το Τελωνείο Ξάνθης και επικυρώθηκε με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Το πρόστιμο αφορά σε τελωνειακές παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν σε εξαγωγές, το 2009, τέσσερα χρόνια πριν ιδιωτικοποιηθεί η ΣΕΚΑΠ, περνώντας στα χέρια της Donskoy Tabac του Ιβάν Σαββίδη.

Η απόφαση της ΣΕΚΑΠ για μη σχηματισμό πρόβλεψης στηρίχθηκε στην τελεσίδικη απόφαση του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θράκης, με την οποία αθωώθηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας και ο πρώην διευθυντής εξαγωγών.

Με βάση την παραπάνω απόφαση, το νομικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ έκρινε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα θετικής έκβασης. Εκτίμηση που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η καπνοβιομηχανία, πάντως, έχει τη δυνατότητα νέας προσφυγής.

Σημειώνεται ότι το Τελωνείο Ξάνθης έχει εγγράψει υποθήκη επί του οικοπέδου της εταιρείας, που φιλοξενεί τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, για την εξασφάλιση της παραπάνω ληξιπρόθεσμης απαίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v