Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2017

Οι «μπαταχτσήδες» να σωθούν κι' οι καταθέτες ας... κουρεύονται!

Οι «μπαταχτσήδες» να σωθούν κι οι καταθέτες ας... κουρεύονται!

Τα στοιχεία, που δίνουν οι τράπεζες, για τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, υπό την απειλή του πλειστηριασμού, είναι εντυπωσιακά. Περισσότεροι από τρεις στους δέκα δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν οφειλές, λίγο πριν τα υποθηκευμένα ακίνητα βγουν στο σφυρί.

Προφανώς και αγνοούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις οχλήσεις των τραπεζών, ποντάροντας ότι καμία κυβέρνηση δεν θα άναβε «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς.

Ενώ, όμως, τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περισσότεροι από όσους αρχικά είχε εκτιμηθεί (σ.σ. περίπου 25% όσων έχουν δάνεια σε καθυστέρηση), η κοινωνία όχι μόνο δεν πείθεται για την αναγκαιότητα των πλειστηριασμών, αλλά επιμένει να ζητά «σεισάχθεια».

Από την ανάλυση ποιοτικών στοιχείων δημοσκοπήσεων, που διενήργησε το «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση», προκύπτει η εξής άκρως ανησυχητική εικόνα: το 53% των πολιτών διαφωνούν με κάθε είδους πλειστηριασμό. Ακόμη και αν πρόκειται για «μπαταχτσήδες»!

Καθηλώνει, δε, η αναφορά ότι το 39% των πολιτών υποστηρίζει όχι μόνο να μη γίνουν πλειστηριασμοί, αλλά να διενεργηθεί γενικό «κούρεμα» καταθέσεων!

Έχει, δηλαδή, πλήρη γνώση του τι θα σημάνει για το τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες η απαγόρευση πλειστηριασμών και παρόλα αυτά προτιμά να «τιμωρηθεί» ο διπλανός του αποταμιευτής και όχι αυτός που, ενώ έχει να πληρώσει, αποφεύγει να το κάνει.

Το μήνυμα για όσους συνεχίζουν να προσεγγίζουν το θέμα, με γερές δόσεις λαικισμού είναι σαφές. Το «θηρίο» είναι, ήδη, στην πόρτα και απλά περιμένει τον επόμενο ηγήτορα, που θα το εκφράσει σχετικά επαρκώς….

Για να μετριαστεί ο παραπάνω κίνδυνος θα πρέπει να τρέξουν επειγόντως όλοι: πολιτικό σύστημα, αρχές και τράπεζες.

Οι τράπεζες να διευρύνουν τα εργαλεία ρυθμίσεων, προσφέροντας γενναία «κουρέματα» σε όσους πραγματικά πληρούν τα κριτήρια. Οι αρχές να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση να προβάλει το θετικό μήνυμα.

Προς το παρόν, τέτοιος συντονισμός δεν υπάρχει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v