Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2018

H Eλλάδα, οι «πολυεθνικές» και οι «διεθνοποιημένες» επιχειρήσεις

H Eλλάδα, οι «πολυεθνικές» και οι «διεθνοποιημένες» επιχειρήσεις

Με ευγένεια διασταύρωσαν τα ξίφη τους στους Δελφούς ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Οι δύο επιχειρηματίες συμμετείχαν σε συζήτηση για το πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν διεθνώς μαζί με τον Βασίλη Φoυρλή του φερώνυμου ομίλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Pharmathen, Νέλλυ Κάτσου.

Ο κ. Φέσσας είπε πως μόνο το 0,1% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολυεθνικές ενώ στη Δανία είναι το 5%, παρά το γεγονός πως η κρίση ώθησε αρκετές προς τις διεθνείς αγορές.

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως στην Ελλάδα δεν έχουμε πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά «μόνο διεθνοποιημένες». Πρόσθεσε πως «η πολυεθνική είναι μια εταιρεία που καταφέρνει να αφομοιώσει την τοπική κουλτούρα και έχει δομές που δεν συνδέονται με τη χώρα προέλευσης. Βγήκαμε στο εξωτερικό, αλλά πάμε με την ελληνική νοοτροπία, που την προσαρμόζουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πολυεθνικές. Αλλιώς, αν ανοιχθούμε σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από την Ελλάδα, θα έχουμε προβλήματα».

Όπως είπε, «στην Chipita δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε πάνω από το 8% στελέχη που δεν έχουν ελληνικά διαβατήρια. Τώρα μόλις καταφέραμε να έχουμε στις μικρές θυγατρικές τοπικό management χωρίς Έλληνα».

Λεπτή ίσως η διαφορά «ορισμού» αλλά φαίνεται να έχει ουσία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v