Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2018

Το by-pass της ΤτΕ για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

Το by-pass της ΤτΕ για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

Είδε και απόειδε η Τράπεζα της Ελλάδος, με την απροθυμία της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ) να δώσει ή όχι σύμφωνη γνώμη για την ελάχιστη τιμή πώλησης assets, που βγάζει προς εκποίηση η PQH, ως ειδικός εκκαθαριστής, και αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Έτσι, στις 23 Μαρτίου, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της ΤτE τροποποίησε την προηγούμενη απόφασή της (είχε εκδοθεί πριν από ένα χρόνο) για τους όρους διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Στόχος της τροποποίησης ήταν το by-pass της ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ, δίνοντας στον ειδικό εκκαθαριστή την ευχέρεια να προχωρά σε πλειστηριασμούς, με βάση τον κανονισμό εκποιήσεων και το επιχειρησιακό του σχέδιο, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι εγκεκριμένα από την ΤτΕ.

Γιατί χρειάστηκε η παράκαμψη;

Επειδή η ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ στην περίπτωση της πώλησης χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (project Argo) από την PQH, μετά από αρκετή χρονοτριβή, δήλωσε αναρμόδια να δώσει ή όχι σύμφωνη γνώμη για την ελάχιστη τιμή πώλησης.

Οι 13 μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 271 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 και στόχος ήταν οι δεσμευτικές να υποβληθούν στις 20 Νοεμβρίου. Ο προτιμητέος επενδυτής, δε, θα επιλεγόταν ως το τέλος της περσινής χρονιάς.

Η PQH, αφού έλαβε εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή για το εύρος της αξίας του προς πώληση χαρτοφυλακίου, την κατέθεσε, ως όφειλε, στην ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ, για να λάβει ή όχι σύμφωνη γνώμη για την ελάχιστη τιμή.

Η Επιτροπή, όμως, αφού προσέλαβε εταιρεία για να κάνει την εισήγηση, δήλωσε, εν συνεχεία, αναρμόδια για να παράσχει γνώμη, επικαλούμενη νομική γνωμάτευση, βάσει του ιδρυτικού νόμου.

Αποτέλεσμα είναι ο διαγωνισμός να καθυστερήσει τόσο πολύ, που πρακτικά να κινδυνεύει με ακύρωση καθώς ενδιάμεσα ξεκίνησαν ή δρομολογούνται πωλήσεις εξασφαλισμένων δανείων από τις συστημικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v