Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2018

Πώς το ΥΓΕΙΑ έγινε «μήλον της Έριδος» στην… υγεία!

Πώς το ΥΓΕΙΑ έγινε «μήλον της Έριδος» στην… υγεία!

Μέσα σε διάστημα 12 μηνών, οι μέτοχοι του Υγεία είδαν την τιμή του τίτλου σχεδόν να… τετραπλασιάζεται, καθώς σταδιακά, άρχισε να αναδεικνύεται η αξία της εταιρίας, κι από την επενδυτική αδιαφορία πέρασε στο προσκήνιο, μετατρεπόμενη σε «μήλον της Έριδος» μεταξύ επενδυτών αλλά και ανταγωνιστών.

Σε σημαντικό βαθμό, αναφέρουν πηγές της αγοράς, αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα που παρουσιάζει η εταιρεία, μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη σύναψη συμφερότερων συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρίες, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, αλλά και τις «καλές μεταγραφές» ιατρών, από άλλες κλινικές.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και η ενσωμάτωση δραστηριότητας γενικής κλινικής στο ΜΗΤΕΡΑ, που επέτρεψε την αύξηση της δυναμικότητας στον συγκεκριμένο τομέα, σε μια περίοδο στην οποία καταγράφηκε σημαντική πτώση των γεννήσεων στη χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης.

Μικρή παρένθεση εδώ αλλά να σημειώσουμε ως ενδιαφέρον στοιχείο, ότι το 2017 είναι ο πρώτος χρόνος μετά την κρίση στον οποίο καταγράφηκε μια, μικρή έστω, αύξηση των γεννήσεων.

Οι ευεργετικές συνέπειες των ανωτέρω, λένε οι πληροφορίες της στήλης, θα φανούν ξανά εντός της εβδομάδας, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2017, τα οποία θα είναι σημαντικά καλύτερα από του προηγούμενου έτους, ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται ότι θα υπάρξει και το 2018.

Αν όμως η λειτουργική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος, οι προοπτικές του ομίλου αλλά και του κλάδου συνολικά αποτελούν την άλλη.

Ο κλάδος της υγείας είναι «hot» διεθνώς, ενώ κανόνας είναι οι κινήσεις «συγκέντρωσης». Κάτι που φάνηκε καθαρά τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θετικές προσδοκίες καλλιεργούνται όχι μόνο από τα οφέλη της συγκέντρωσης αλλά και από την αναμενόμενη κατάργηση του claw back και του rebate, δύο μέτρων που έχουν θίξει δραστικά τα αποτελέσματα του κλάδου.

Με αυτά τα δεδομένα, η άκαρπη δημόσια προσφορά που κατέθεσε προ μηνών ο όμιλος Αποστολόπουλου για το Υγεία ήταν απλώς ο «καταλύτης». Δεν είναι τυχαίο ότι ο τελευταίος, ενώ λίγο πριν το τέλος του χρόνου έκανε την προσφορά στο 0, 45 ευρώ, αναγκάστηκε να αγοράσει από τρίτους στα… 0,65-0,72 ευρώ, δύο μήνες μετά, για να αποκτήσει ένα συνολικό ποσοστό της τάξεως του 5%.

Κι εμφανίζεται τώρα -αν πιστέψουμε τις διαρροές- έτοιμος να πλειοδοτήσει σε τιμήματα έως και πάνω από το 1 ευρώ!

ΥΓ: Και μια λεπτομέρεια. Η CVC έδωσε αποτίμηση 8-9 φορές τα EBITDA για να αποκτήσει περιφερειακές κλινικές στη χώρα μας, η οποία μπορεί να φαντάζει υψηλή, είναι όμως χαμηλότερη από τις αποτιμήσεις που έχουν παίξει και παίζουν για μεγάλα deals στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v