Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2018

Forthnet: Η χαμένη(;) ευκαιρία και η στερνή γνώση

Forthnet: Η χαμένη(;) ευκαιρία και η στερνή γνώση

Ήταν φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, λένε έγκυρες πηγές της στήλης, όταν οι τράπεζες έγιναν αποδέκτες μιας δεσμευτικής προσφοράς για τη Forthnet, από το γνωστό διεθνές fund Apollo, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με πλούσιο μάλιστα track record στα telecoms.

Κατά τις ίδιες τραπεζικές πηγές, η πρόταση δεν προέβλεπε κούρεμα των δανείων, ενώ περιλάμβανε χρηματοδότηση της εταιρίας με 60 εκατ. ευρώ και ζητούσε γρήγορο κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το deal μέσα στο 2017.

Τότε, είτε γιατί αισθάνονταν πιο «ασφαλείς» μέσω μιας διαδικασίας πολλαπλών προσφορών, είτε γιατί όπως λένε οι «κακές γλώσσες» τούς… άνοιξε η όρεξη (με τη λογική ότι αφού ένα fund προσφέρει τόσα, οι εγχώριοι operators θα δώσουν περισσότερα), οι τραπεζίτες προτίμησαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του διαγωνισμού, με σύμβουλο τη Nomura.

Σε αυτή την πολύμηνη διαδικασία πολλαπλών γύρων, το Apollo fund δεν θέλησε να πάρει μέρος, είτε γιατί δεν του άρεσαν ορισμένα τερτίπια τύπου… πολλαπλών συμμετοχών, είτε γιατί όπως συχνά κάνουν τα μεγάλα funds, προτίμησε να κρατηθεί στην άκρη και να περιμένει, είτε γιατί το… πουλάκι της δεσμευτικής προσφοράς «πέταξε» με το τέλος του έτους.

Όπως και να έχει, αν κρίνουμε από τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσφορές των εγχώριων operators αποδείχτηκαν αυτό που λέμε «κατώτερες των προσδοκιών», οπότε οι τράπεζες φαίνεται να στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις ακόμη κι από «καθαρόαιμους επενδυτές».

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», λέει μια παροιμία. Ας είναι όμως. Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι αν πέταξε το πουλάκι ή περιμένει υπομονετικά να έρθει η… ώρα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v