Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2018

Αττικής: Η ντρίμπλα με ΤΜΕΔΕ, η DG Comp και οι διαφορές με το 2014

Αττικής: Η ντρίμπλα με ΤΜΕΔΕ, η DG Comp και οι διαφορές με το 2014

Πριν από μερικές ημέρες, ο ΕΦΚΑ μεταβίβασε στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) 95.606.341 μετοχές της Τράπεζας Αττικής, με αποτέλεσμα το ΤΜΕΔΕ να κατέχει, πλέον, το 32,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η μεταβίβαση έγινε για να αποφευχθεί έρευνα περί κρατικής ενίσχυσης από την DG Comp, μετά τη μερική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Η αύξηση καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό της από τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ. Μόνο που ο ΕΦΚΑ υπάγεται στη γενική κυβέρνηση, ενώ το ΤΜΕΔΕ όχι.

Θα γλιτώσει με την παραπάνω μεταβίβαση, η τράπεζα, έρευνα της DG Comp για πιθανή κρατική ενίσχυση; Δεν είναι βέβαιο καθώς ναι μεν το 2014 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έκρινε ότι η συμμετοχή του τότε ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ, δεν αποτελούσε κρατική ενίσχυση.

Η αύξηση κεφαλαίου του 2013 πληρούσε, όμως, προϋποθέσεις, που δεν πληροί η τελευταία. Για παράδειγμα, τότε σχεδόν το 50% της αύξησης καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές, ενώ στην τελευταία αύξηση, ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ έβαλαν τη συντριπτική πλειονότητα των 89 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η DG Comp έχει ενημερώσει την τράπεζα ότι διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει μελλοντικά αν η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ σε μεταγενέστερη αύξηση κεφαλαίου είναι συμβατή με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v