Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2018

Η αποπομπή Κοντονή και ο δρακόντειος νόμος που δεν άλλαξε

Η αποπομπή Κοντονή και ο δρακόντειος νόμος που δεν άλλαξε

Πολλά φαίνεται πως ήταν τα σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και οδήγησαν στην αποπομπή του Σταύρου Κοντονή. Προβληματικές σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό αλλά και κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου τού καταλογίζονται, ενώ τα τελευταία 24ωρα βρέθηκε αντιμέτωπος και με την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου της Energa.

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, ακούγεται πως υπήρξαν και άλλα παράπονα, ιδιαίτερα σημαντικά, για το καυτό θέμα των επενδύσεων. Ένα εξ αυτών, η καθυστέρηση της προώθησης του νέου πλαισίου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θα έπρεπε να έχουν έρθει εδώ και πολύ καιρό, αλλά καθυστέρησαν χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Η στήλη αναφέρθηκε στο παρελθόν στον έντονο προβληματισμό που υπήρχε στις τάξεις των επενδυτών, στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του παρωχημένου πλαισίου των Κωδίκων, καθώς ακόμα και η ελάχιστη παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο δημιουργεί τον κίνδυνο, το νέο ιδιωτικό management να βρεθεί κατηγορούμενο για... απιστία με το νόμο 1608 του 1950!

Αντίστοιχος ήταν ο προβληματισμός για πολλές υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων. Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί, μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύουν μετά την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου να χτυπήσει την πόρτα τους ο εισαγγελέας, εξαιτίας ενός νομικού πλαισίου ηλικίας 70 ετών!

Στην κυβέρνηση έχουν ποντάρει πολλά στην προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά στην περίπτωση των ενεργειακών projects όπως αυτά των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Γι’ αυτό κρίθηκε επιτακτικής σημασίας να γίνουν άμεσα οι αλλαγές.

Παρ’ όλ’ αυτά πέρασε περισσότερος από ένας χρόνος, με τους επενδυτές να παίρνουν το «λάθος σήμα», βλέποντας τον αρμόδιο υπουργό να καθυστερεί μήνα με τον μήνα να πράξει τα δέοντα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v