Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2018

Ο «χρησμός» των Βρυξελλών και η βουτιά της Intralot

Ο «χρησμός» των Βρυξελλών και η βουτιά της Intralot

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμφωνία συγχώνευσης του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom στην Ολλανδία με μονάδα της Tele2 θεωρήθηκε από παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών ως γενικότερη αλλαγή στάσης της περιβόητης Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.). Προεξοφλείται, δηλαδή, πως η Κομισιόν αλλάζει στάση απέναντι στα σχέδια για μείωση του αριθμού των «παικτών» από τέσσερις σε τρεις στις αγορές της Ε.Ε., επειδή επέτρεψε, άνευ όρων, να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ολλανδία.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως πρέπει να περιμένουμε. Πρώτον, γιατί λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση της συμφωνίας στην Ολλανδία, ο Guillaume Loriot, διευθυντής της DG Comp. και υπεύθυνος για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές, υποστήριξε, σε συνέδριο της ECTA (εκπροσωπεί τους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης), τα εξής: «Παραμένουμε σκεπτικοί στην αύξηση των επενδύσεων ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεων. Η καινοτομία προωθείται μέσω του επαρκούς ανταγωνισμού».

Δεύτερον, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που αρχικά ήταν κατά της συμφωνίας- έδειξαν πως η Ολλανδία έχει από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη. Επιπλέον, το σχήμα που προκύπτει από την εξαγορά της Tele2 θα έχει μερίδιο αγοράς μόλις 25%, πολύ χαμηλότερα από την KPN (που είναι πρώτη) και τη VodafoneZiggo, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Πρόκειται για δύο σημεία που δείχνουν πως οι κοινοτικές υπηρεσίες αποφασίζουν κατά περίπτωση και υπό συγκεκριμένους όρους την τύχη τέτοιων συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες.

Οπότε, ο χρησμός για την Ολλανδία δεν είναι «γενικής χρήσης»...

 

INTRALOT: Αρκετή συζήτηση προκάλεσε χθες στην αγορά η μεγάλη πτώση, άνω του 26%, της μετοχής της Ιντραλότ, που συνοδεύθηκε από αντίστοιχα μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της Ιντρακόμ Συμμετοχών.

Η συζήτηση φούντωσε ακόμα περισσότερο, επειδή η βουτιά της μετοχής (που έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 50% το τελευταίο τρίμηνο) συνέβη τη μεθεπόμενη και όχι την επόμενη συνεδρίαση από τη δημοσίευση των εξαιρετικά αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Ορισμένοι τη συνδέουν και με τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας περί «νέου χτυπήματος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Ανεξάρτητα από τις θεωρίες, το εννεάμηνο έδειξε πως η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία χάνει συνεχώς έσοδα από την (πρώην) κύρια δραστηριότητα, την παροχή υπηρεσιών και συστημάτων για λοταρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v