Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2018

Σφηνάκια για Eurobank-Grivalia, Newsphone, Quest Holdings

Σφηνάκια για Eurobank-Grivalia, Newsphone, Quest Holdings

ΕUROBANK-GRIVALIA: Πληροφορούμενοι το deal μεταξύ της Eurobank και της Grivalia, πολλοί επενδυτές θυμήθηκαν την παλαιότερη πολιτική των τραπεζών να απορροφήσουν τις θυγατρικές τους εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τους δείκτες φερεγγυότητάς τους.

Στις παράπλευρες απώλειες του deal, η αποχώρηση μιας ακόμη εισηγμένης εταιρείας από το ΧΑ, η οποία μάλιστα ήταν ενταγμένη στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το Euro2day.gr, μόλις στις 24 Νοεμβρίου, είχε αναρτήσει δημοσίευμα με τίτλο «Κλίμα ανησυχίας στο ΧΑ από τη φυγή των εισηγμένων». Επίσης, η Grivalia είναι η μόνη ΑΕΕΑΠ που συνδύαζε μεγάλο μέγεθος και αξιοσημείωτη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Και αυτό γιατί στις άλλες ΑΕΑΑΠ, είτε η μετοχική διασπορά είναι οριακή (βλέπε Πανγαία και Trastor), είτε το μέγεθός τους σαφώς περιορισμένο (βλέπε Intercontinental και BriQ Properties).

 

ΝEWSPHONE: Μετά από χθεσινή της ανακοίνωση, και δεύτερο πλοίο στις γραμμές του Ιονίου θα διαθέτει η Newsphone από το 2019.

Με δεδομένο ότι οι παλιές της δραστηριότητες (π.χ. γραμμή 11-880) φθίνουν λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία, η εισηγμένη επενδύει σε νέες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ακτοπλοΐα.

Η μετοχή συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους (από το 0,23 στο 0,348 ευρώ).

Ο όμιλος της Newspone, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση στα 9,69 εκατ. ευρώ, έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο με ίδια κεφάλαια 22,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ με τη μορφή θετικού καθαρού ταμείου (διαθέσιμα 8,059 εκατ., συνολικός τραπεζικός δανεισμός 3,87 εκατ. ευρώ).

 

QUEST: Εγκρίθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της Quest Holdings η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που οδηγεί σε αφορολόγητη «μερισματική απόδοση» 2,8%, με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου (13,4 ευρώ).

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου η ΚΟΥΕΣ έχει κερδίσει 38% στο ταμπλό του ΧΑ, η τρέχουσα αποτίμησή της (γύρω στα 160 εκατ. ευρώ) δεν απέχει σημαντικά από την καθαρή της θέση (136,7 εκατ. στις 30/9/2018, η P/BV 1,17).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο όμιλος πέρα από το θετικό καθαρό ταμείο των 16,5 εκατ. ευρώ που διέθετε στις 30/9/2018, είχε τοποθετημένα άλλα 4,14 εκατ. ευρώ σε ομόλογα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v