Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2019

Η συμφωνία ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ και η… αντίστροφη μέτρηση

Η συμφωνία ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ και η… αντίστροφη μέτρηση

Μέρα με τη μέρα, κιλοβατώρα με την κιλοβατώρα θα κρίνεται η τύχη της νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και την πολύπαθη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ.

Οι δύο πλευρές, όπως πληροφορείται η στήλη, βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας των κειμένων που πρόκειται να υπογράψουν και φυσικά θα πρέπει να τύχουν και της έγκρισης των Γενικών Συνελεύσεων των δύο εταιριών.

Πηγές θέλουν να έχει συμφωνηθεί πως η ΛΑΡΚΟ θα μειώσει τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα 5,5 εκατ. ευρώ στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Ως προς το ερώτημα αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, ώστε η βιομηχανία της Λάρυμνας να είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές της, η απάντηση που δίνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι πως «πρόκειται για υπολογισμένες και βέβαιες χρηματοροές, οι οποίες αντί να πηγαίνουν στους λογαριασμούς της ΛΑΡΚΟ θα κατευθύνονται σε αυτούς της ΔEH».

Το ερώτημα ωστόσο είναι πώς θα μπορέσει να περπατήσει αυτή η συμφωνία σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι η βιομηχανία νικελίου είναι ζημιογόνα και από μόνη της η μείωση της παραγωγής, άρα και των εσόδων, δεν αρκεί για να γίνει βιώσιμη.

Επ’ αυτού ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις περικοπής κόστους. «Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχώρησε ήδη στην κατάργηση χορήγησης του επιδόματος παραγωγής των εργαζομένων (σ.σ. κάτι σαν ένας επιπλέον μισθός) και από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων…».

Τώρα για το εάν τα παραπάνω αρκούν, δεδομένου ότι υπάρχει το συσσωρευμένο χρέος των 300 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH, εκφράζεται από πηγές της αγοράς απαισιοδοξία.

Δεν αποκλείουν δε να αποδειχθεί μια πρόσκαιρη ανάσα, δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική χρονιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, «το ακανθώδες θέμα ΛΑΡΚΟ μάλλον θα κληθεί να το λύσει οριστικά η επόμενη κυβέρνηση»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v