Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2019

ΤΙΤΑΝ: Η δημόσια πρόταση, το «μεροκάματο» και τα σενάρια

ΤΙΤΑΝ: Η δημόσια πρόταση, το «μεροκάματο» και τα σενάρια

«Μεροκάματο» υπό... προϋποθέσεις μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την κοινή μετοχή της ΤΙΤΑΝ, ενόψει της δημόσιας πρότασης που «τρέχει» και θα διαρκέσει έως την 25η Ιανουαρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι κοινοί και προνομιούχοι μέτοχοι της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας καλούνται να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους της Titan Cement International (TCI), δηλαδή στην πράξη, με μετοχές της ίδιας της εταιρείας, η οποία όμως θα έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται σε τρία χρηματιστήρια (Αθήνα, Παρίσι, Βέλγιο).

Για να ισχύσει η δημόσια πρόταση, θα πρέπει να μετατραπεί έως την 25η Ιανουαρίου σε τίτλους της TCI τουλάχιστον το 90% των κοινών και το 90% των προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η διαπραγμάτευση των μετοχών της TCI στα τρία χρηματιστήρια θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αν τώρα η δημόσια πρόταση γίνει δεκτή -πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο- (αν δηλαδή δεχτεί να μετατρέψει τις μετοχές του τουλάχιστον το 90% των κοινών και το 90% των προνομιούχων μετόχων), τότε οι επενδυτές που δεν μετέτρεψαν τους τίτλους τους έχουν δύο επιλογές:

Πρώτον, να πουλήσουν τις μετοχές τους (προς 21,05 ευρώ κάθε κοινή και προς 17,65 ευρώ κάθε προνομιούχο). Δεύτερον, να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους της TCI.

Κάποιοι λοιπόν αγοράζουν στα τρέχοντα επίπεδα (κοντά στα 20 ευρώ) κοινές μετοχές της ΤΙΤΑΝ, αποβλέποντας στο να επιτύχει η δημόσια πρόταση και μετά να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τις ίδιες μετοχές προς 21,05 ευρώ. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα 5%, ακόμη και αν αφαιρεθούν η προμήθεια αγοράς και το τέλος πώλησης (0,2%).

Η… μέθοδος βέβαια αυτή δεν στερείται κινδύνου. Αν για παράδειγμα δεν πετύχει η δημόσια πρόταση, τότε το «μεροκάματο» δεν θα βγει και η απόδοση του μετόχου (θετική ή αρνητική) θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία της τιμής του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ.

Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια.

Όπως για παράδειγμα, να πετύχει η δημόσια πρόταση, να γίνει η πώληση των μετοχών προς 21,05 ευρώ (η ΤΙΤΑΝ υποχρεώνεται να αποδεχτεί τη συναλλαγή έως το τέλος Απριλίου 2019) και στο ενδιάμεσο τρίμηνο (τέλη Ιανουαρίου έως τέλη Απριλίου) η τιμή της TCI να ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα 21,05 ευρώ, οπότε ο επενδυτής θα χάσει το δυνητικό κέρδος που θα σημείωνε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v