Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2019

Οι τράπεζες και ο «μπαταχτσής» του 1 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες και ο «μπαταχτσής» του 1 δισ. ευρώ

Στα «ψιλά» έχει περάσει η απαίτηση των θεσμών προς το Ελληνικό Δημόσιο να επιλυθεί η εκκρεμότητα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που φέρουν εγγύηση Δημοσίου.

Το ύψος των δανείων, των οποίων η εγγύηση Δημοσίου έχει καταπέσει, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, επίδοση που καθιστά το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μπαταχτσή εγγυητή της χώρας.

Οι θεσμοί θέλουν να επιλυθεί το θέμα για μια σειρά από λόγους. Αφενός, διαπιστώνουν την τακτική καθυστερήσεων, που ακολουθεί το Δημόσιο, όταν καταπίπτει η εγγύηση, αφετέρου, επειδή πληροφορούνται ότι η αρμόδια διεύθυνση είναι δραματικά υποστελεχωμένη.

Τέλος, πρέπει να αρθεί κάθε εμπόδιο για ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΥΓ: Τα εγγυημένα στεγαστικά έχουν δοθεί σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, επαναπατρισμένους και Ρομά. Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους των συγκεκριμένων δανείων.

 

CARDLINK. Ξεκίνησε η διάθεση νέων προϊόντων από την Cardlink (θυγατρική της Quest Holdings), σε συνεννόηση -και όχι σε ανταγωνισμό- με τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Χαρακτηριστική λοιπόν είναι η εφαρμογή Cardlink Pulse, όπου οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να συλλέγουν με έξυπνο τρόπο πλήθος δεδομένων-πληροφοριών σχετικά με τις πωλήσεις, την αγορά και τους πελάτες τους.

Τα συγκεντρωτικά αυτά στοιχεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κινήσεις marketing, όσο και για να αξιολογηθεί η πορεία μιας εταιρείας σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου.

 

ΚΥΠΡΟΣ. Η χώρα άντλησε χθες με 15ετές ομόλογο ένα δισ. ευρώ με κόστος 2,77%, ποσό που προορίζεται να αποπληρώσει προϋπάρχουσες υποχρεώσεις της χώρας (κυρίως δάνειο από Ρωσία) σαφώς υψηλότερου επιτοκίου.  Άρα από φέτος επηρεάζεται πτωτικά το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Επίσης, επειδή το 2019 αναμένεται συνολικό (όχι πρωτογενές) δημοσιονομικό πλεόνασμα κάπου στο 3% του ΑΕΠ, θα μειωθεί και το ύψος του δημόσιου χρέους ως απόλυτο ποσό (θα φτάσει γύρω στο 104% του ΑΕΠ, ακόμη και μετά τη συμβολή του κράτους στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων).

Και όλα αυτά, χωρίς ίχνος «βαριάς» φορολόγησης και χωρίς μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, αλλά μέσα από προσέλκυση επενδύσεων.

Οι συγκρίσεις με την περίπτωση της Ελλάδας, περιττές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v