Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2019

Σφηνάκια για Profile, Περσεύς και ΑΣΤΑΚ

Σφηνάκια για Profile, Περσεύς και ΑΣΤΑΚ

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Για μια ακόμη χρονιά η Alpha Αστικά Ακίνητα καταγράφει κέρδη (3,1 εκατ. ευρώ το 2018), αυξάνει τα διαθέσιμά της που έχουν εκτοξευθεί στα 74,5 εκατ. ευρώ (με μηδενικό δανεισμό) και δεν προχωρεί σε οποιαδήποτε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της.

Και όλα αυτά όταν η απόδοση των διαθεσίμων της εταιρείας (λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων) είναι σαφώς περιορισμένη (432 χιλ. ευρώ σε ποσό 75,5 εκατ. ευρώ) και όταν άλλες εταιρείες του κλάδου ακινήτων (ΑΕΕΑΠ και όχι μόνο) προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις.

Στη χρηματιστηριακή αγορά όλοι συμφωνούν ότι «το χαρτί είναι καλό και τσάμπα» (λογιστική αξία στα 131,4 εκατ. ευρώ), ωστόσο κάτι το πολύ υψηλό ποσοστό της Alpha Bank που συνδυάζεται με χαμηλή εμπορευσιμότητα στο ταμπλό και κάτι το ασαφές μακροχρόνιο πλάνο της εισηγμένης, εμποδίζουν ενδεχομένως μια υψηλότερη αποτίμηση.

 

PROFILE: Από μια προσεκτική ανάγνωση των ετήσιων λογιστικών συμπεραίνει κάποιος ότι το θετικό καθαρό της ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) δεν είναι μόνο 3,22 εκατ. ευρώ, αλλά ουσιαστικά 9,12 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί πέρα από το ταμείο της εισηγμένης, υπάρχει άλλο ένα κονδύλι ύψους 5,89 εκατ. ευρώ τοποθετημένο σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

«Κυρίως αποσκοπούν σε τοποθέτηση μέρους της ρευστότητας του ομίλου σε ασφαλείς επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του ομίλου, καθώς και ως φυσικό αντιστάθμισμα συναλλαγματικού κινδύνου από τα έργα του ομίλου εκτός ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης.

Παρά το γερό ράλι που έχει διανύσει η μετοχή κατά την τελευταία διετία, εξακολουθεί να έχει αποτίμηση αρκετά κοντά στη λογιστική της αξία (23,2 έναντι 18,65 εκατ. ευρώ) και αυτό όταν η εταιρεία έχει πλεονάζουσα ρευστότητα, ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο όπου οι διεθνείς χρηματιστηριακοί πολλαπλασιαστές είναι πολύ υψηλότεροι.

 

ΠΕΡΣΕΥΣ: Νέα ένεση ρευστότητας για την Περσεύς, ύψους 461,3 χιλ. ευρώ, προέκυψε κατά τις τελευταίες ημέρες μετά την πώληση 308 χιλιάδων μετοχών της ΕΛΤΟΝ Χημικά που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της.

Έτσι, η Περσεύς, που κατά τα τελευταία χρόνια περιορίζει τον καθαρό της δανεισμό (11 εκατ. ευρώ στις 31/12/2018), ενισχύει περαιτέρω τη ρευστότητά της. Άλλωστε, στις αρχές της φετινής χρονιάς προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που έληγε το 2021.

Πέραν της θέσης που διάθετε στην ΕΛΤΟΝ, η Περσεύς κατέχει και άλλους τίτλους, καθώς στις 31/12/2018 το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο είχε τρέχουσα αποτίμηση 1,097 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v