Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2019

2+1 κερδοφόρες συμφωνίες για Εθνική Τράπεζα

2+1 κερδοφόρες συμφωνίες για Εθνική Τράπεζα

Στις 15 Φεβρουαρίου ακυρώθηκε η σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos) και η τράπεζα έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία, ως αντάλλαγμα, ελληνικά κρατικά ομόλογα αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ.

Από τη συναλλαγή η Εθνική θα εγγράψει στα αποτελέσματα α' τριμήνου κεφαλαιακό κέρδος 46 εκατ. ευρώ.

Το κεφαλαιακό κέρδος θα ήταν ακόμη υψηλότερο, αν η τράπεζα δεν αποφάσισε να σχηματίσει προβλέψεις απομείωσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, λόγω της χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας, με την οποία αξιολογείται η Ελληνική Δημοκρατία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Grand Hotel Summer Palace (Αστήρ Ρόδου) στον όμιλο Μήτση έναντι 50 εκατ. ευρώ.

Από τη μεταβίβαση, η τράπεζα θα εγγράψει -στο τρέχον β' τρίμηνο- σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος καθώς έχει αποτιμημένη τη θυγατρική της πολύ χαμηλά.

Ουδέτερες κεφαλαιακά αναμένεται να είναι οι πωλήσεις της κυπριακής θυγατρικής (Eθνική Tράπεζα Κύπρου) καθώς και του δικτύου καταστημάτων στην Αίγυπτο, ενώ από ενδεχόμενη μεταβίβαση της ρουμανικής θυγατρικής (Banca Romaneasca) αναμένεται να προκύψει κέρδος.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της Romaneasca βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι. Η Εθνική δέχθηκε δεσμευτικές προσφορές τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε, λόγω της ψήφισης νόμου που επέβαλε προοδευτικά κλιμακούμενο φόρο στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών

Μετά την ψήφιση της παραπάνω διάταξης, η Εθνική απομείωσε περαιτέρω την αξία στην οποία αποτιμά τη Romaneasca στα βιβλία της.

Τελικώς, η ρουμανική κυβέρνηση, υπό την πίεση ευρωπαϊκών χωρών, αναδιπλώθηκε και απάλυνε σημαντικά τον φόρο στα τέλη Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Romaneasca, σε τιμή υψηλότερη της λογιστικής της αξίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v