Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2019

Η Intertech και η ΑΜΚ από τα… παλιά

Η Intertech και η ΑΜΚ από τα… παλιά

Μετά τη Μοτοδυναμική, η Intertech είναι η δεύτερη περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «περιφερειακής» εισηγμένης εταιρείας που θυμίζει εκδόσεις «παλαιών καλών εποχών».

Ειδικότερα:

Πρώτον, έχουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση του δικαιώματος (λήγει σήμερα) με τιμή πολύ μεγαλύτερη από την οριακή (0,01 ευρώ) που βλέπαμε σε σειρά παλαιότερων εκδόσεων.

Μάλιστα, επειδή η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό (χθεσινό κλείσιμο 0,665 ευρώ) είναι αρκετά υψηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων (0,50 ευρώ, όταν το ΙΝΤΕΔ βρίσκεται στο 0,047 ευρώ), δημιουργείται «arbitrage» για όποιον αποκτήσει νέες μετοχές μέσω της αγοράς δικαιωμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή της ΙΝΤΕΤ δεν θα υποχωρήσει στο μέλλον.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι ο βασικότερος μέτοχος (Δημήτρης Κοντομηνάς με 44,36%, τίτλοι ενεχυριασμένοι για τους οποίους όμως διατηρεί το δικαίωμα ψήφου) δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, το τελικό ποσοστό κάλυψής της αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς:

α) Δύο μέτοχοι που κατέχουν αθροιστικά το 14% (μεταξύ αυτών και η εταιρεία Αμοιρίδης-Σαββίδης) έχουν δηλώσει ότι όχι μόνο θα καλύψουν το ποσοστό τους, αλλά θα συμμετάσχουν και στην προεγγραφή.

β) Θεωρείται λογικό ότι οι αγοραστές δικαιωμάτων θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ως ένα αρκετά πιθανό σενάριο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: α) Ο μέτοχος TRAL που σήμερα κατέχει το 5,37% να αυξήσει κατά τι το ποσοστό του, β) Η πλευρά του επιχειρηματία Κων/νου Αμοιρίδη να αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης, με το ποσοστό του Δημήτρη Κοντομηνά να υποχωρεί γύρω στο 30%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μεγάλο ζητούμενο για τους μετόχους είναι το κατά πόσο η Ιntertech θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να δει τις οικονομικές της επιδόσεις να ανακάμπτουν σημαντικά. Και αυτό γιατί από το «περισσευούμενο» ταμείο του παρελθόντος, ο καθαρός δανεισμός έχει φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31/12/2018) και οι αθροιστικές ζημίες της διετίας 2017-2018 διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο δανεισμός της εισηγμένης είναι σαφώς ελεγχόμενος (και θα μειωθεί περαιτέρω από τα κεφάλαια της ΑΜΚ), η τρέχουσα αποτίμησή της εταιρείας στο ταμπλό (κάτω από 6 εκατ. ευρώ) υπολείπεται αρκετά από τη λογιστική της αξία (πάνω από τα 9,5 εκατ. μετά την ΑΜΚ), η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει και ενδεχομένως το νέο management να αποδειχτεί καλύτερο του προηγούμενου.

Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν έμφαση στον τελευταίο παράγοντα.

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v