Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2019

Η μείωση φόρων, τα στελέχη και το «πακέτο» στον Κυριακούλη

Η μείωση φόρων, τα στελέχη και το «πακέτο» στον Κυριακούλη

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ: Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς οι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τελικά τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις.

«Με τόσο υψηλές και παράλογες επιβαρύνσεις όπως οι τρέχουσες, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης», έλεγαν και ξαναέλεγαν κατά τα τελευταία χρόνια.

Το ύψος και η διάρθρωση των φορολογικών συντελεστών στα ατομικά εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις σε εταιρικά κέρδη και μερίσματα, καθώς και οι τυχόν αλλαγές στα μέτωπα του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν και τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς καθιστούν περισσότερο ελκυστικούς μια σειρά δεικτών όπως το P/E και τη μερισματική απόδοση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, που σχετίζεται με τις αμοιβές των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Συγκεκριμένα, πολλά στελέχη υποστήριζαν τόσα χρόνια ότι λαμβάνουν υψηλές ονομαστικές αποδοχές, επειδή «τα μισά και παραπάνω» πήγαιναν σε φόρους και εισφορές. Και είχαν δίκιο.

Έρχονται όμως τώρα κάποιοι και ρωτούν: Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι φόροι και οι εισφορές μειωθούν σημαντικά; Θα καρπωθούν ολόκληρη τη διαφορά τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, ή μήπως θα πρέπει να επιστρέψουν ένα τμήμα αυτής στους μετόχους, μέσα από μια μείωση των ονομαστικών αποδοχών τους;

ΥΓ: Ο πρόεδρος της ΕΛΙΝΟΙΛ Χαράλαμπος Κυνηγός μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το νέο φορολογικό πλαίσιο και διαμορφωθεί μια καινούργια πολιτική αμοιβών, πρότεινε ο ίδιος τη μείωση για φέτος των δικών του αποδοχών κατά 50%!

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, σχολιάζοντας την απόκτηση του 7,645% της Kυριακούλης από την Kazarian Asset Management, σημείωσε:

Πρώτον, η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην καθημερινή λειτουργία της εισηγμένης εταιρείας. «Business as usual» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, στο εξωτερικό υπάρχουν θεσμικοί που πιστεύουν ότι «η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία» και αναζητούν τοποθετήσεις σε «ζεστούς» κλάδους, μεταξύ των οποίων και στον τουρισμό όπου δραστηριοποιείται ευρύτερα και η Kυριακούλης.

Τρίτον, μετά τη συγκεκριμένη συναλλαγή το free float της μετοχής (είναι ενταγμένη στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης) ξεπέρασε το 30% και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την εμπορευσιμότητα του τίτλου σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Και τέταρτον, ότι αγοράζοντας το πακέτο στο 1,55 ευρώ, η Kazarian Asset Management γράφει ήδη υπεραξίες, καθώς ο τίτλος κυμαίνεται γύρω στα 2,20 ευρώ (προ πενταετίας βρισκόταν στο 0,69 ευρώ).

ΥΓ: Ο ίδιος παράγοντας είναι συγκρατημένος σχετικά με τη φημολογία που υπάρχει περί επαναγοράς των μαρινών που πούλησε η εταιρεία στην τουρκική Dogus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v