Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2019

Το deal της Αβαξ με τους Σουηδούς και ο γρίφος από την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Το deal της Αβαξ με τους Σουηδούς και ο γρίφος από την κατάργηση των ΝΟΜΕ

ΑΒΑΞ: Ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς ανοίγει τη δευτερογενή αγορά των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα με είσοδο ξένου επενδυτή, θεωρείται η συμφωνία της ΑΒΑΞ για την πώληση της θυγατρικής JPA που κατασκεύασε και διαχειρίζεται 10 σχολεία στην Αττική.

Η συμφωνία, που είχε εντοπίσει ο ΧΑΜ προ ημερών, «δείχνει πως ένας ξένος επενδυτής μελέτησε μια ελληνική σύμβαση ΣΔΙΤ και είδε πως αξίζει να τοποθετηθεί» υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς υποδομών.

Οι ίδιοι εξηγούν πως για να επενδύσει η Sterner Stenhus πραγματοποίησε ενδελεχές due diligence και χρειάστηκε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που είναι ο κύριος πιστωτής της JPA.

Η Sterner Stenhus έχει πάντως και ρίζες στη χώρα μας καθώς επικεφαλής είναι ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης. Η εταιρεία επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των ακινήτων ενώ είχε διεκδικήσει τη σύμβαση παραχώρησης των στοών Βιβλίου και Αρσακείου - Ορφέως.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ είναι γεγονός μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολόγησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει τέλος στη διαδικασία.

Το ερώτημα φυσικά είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά και συγκεκριμένα οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι, ιδίως εκείνοι που δεν διαθέτουν μονάδες παραγωγής και κατά συνέπεια δεν έχουν άλλο μέσο για να διαμορφώσουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τον δεσπόζοντα παίκτη, τη ΔΕΗ. Για αυτούς, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr στις 3 Σεπτεμβρίου, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, ιδίως μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος από τη δημόσια εταιρεία.

Η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, θα επισπεύσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία συντομότερα από τον Ιούνιο του 2020  της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στην οποία, αρχικά, θα μπορούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό.

Πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, η σχετική αγορά, που θα αντικαταστήσει τις ΝΟΜΕ, δεν θα είναι έτοιμη πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ οι παίκτες περιμένουν να δουν τους λεπτομερείς όρους λειτουργίας της μέσα σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v