Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2019

Σφηνάκια για Εθνική Ασφαλιστική, Prodea και Louis Hotels

Σφηνάκια για Εθνική Ασφαλιστική, Prodea και Louis Hotels

ΕΤΕ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά και τυπικά ο νέος διαγωνισμός για την πώληση τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η διαφορά, σε σχέση με τον προηγούμενο, έγκειται στο ότι θα υπάρξει αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, πριν την υποβολή ενδεικτικών (σ.σ. μη δεσμευτικών) προσφορών.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται, αφενός να αποκλειστεί η πιθανότητα επανάληψης του φιάσκου με την Calamos– Exin, αφετέρου, αν δεν διαπιστωθεί σοβαρό ενδιαφέρον, να προχωρήσουν με το planB της διάθεσης νέων και υφιστάμενων μετοχών

Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι…

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Για μια ακόμη φορά δρομολογείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ως αποτέλεσμα της υποχρέωσης της μητρικής τράπεζας να βελτιώσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς-εποπτικούς της δείκτες. Ποια όμως είναι η θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο όλο θέμα;

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του Euro2day.gr:

Τα στελέχη του ασφαλιστικού ομίλου κρατούν «μικρό καλάθι» για τα όποια ονόματα ακούγονται ως διεκδικητές και αναμένουν να αξιολογήσουν τη λίστα με αυτούς που τελικά θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.

Επίσης, τα ίδια στελέχη θα προτιμούσαν ως αγοραστές γνωστούς διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους με εμπειρία και τεχνογνωσία, παρά επενδυτικά funds που ως πρώτο στόχο έχουν να πουλήσουν με κέρδος σε τρία ή έστω σε πέντε χρόνια. Η εμπειρία των τελευταίων ετών τα προβληματίζει.

Υπάρχει, ακόμη, η πεποίθηση πως η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό αρνητικά από τον κίνδυνο της χώρας (country risk). «Αν -θεωρητικά- μπορούσαμε να μετακομίσουμε την εταιρεία σε άλλο κράτος της Ευρώπης, θα είχε πολύ υψηλότερη αποτίμηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η παρατηρούμενη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει την πρέπουσα αποτίμηση στην Εθνική Ασφαλιστική, οπότε η Τράπεζα θα μπορούσε πιθανότατα να εισπράξει πολύ μεγαλύτερο τίμημα, σε περίπτωση που η πώληση γινόταν σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα.

Η υποχρέωση, όμως, δεν μπορεί να περιμένει.

 

PRODEA INVESTMENTS: Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ξένων τραπεζών θα συμμετάσχει, όπως πληροφορείται η στήλη, στη συνδυασμένη προσφορά νέων και υφιστάμενων μετοχών της Prodea Investments (πρώην Πανγαία ΑΕΕΑΠ) σε ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Credit Suisse, Deutsche Bank ακούγεται πως συμμετέχουν στο σχήμα αναδοχής, όπως και το σύνολο σχεδόν των εγχώριων τραπεζών για το βιβλίο που θα ανοίξει στην Ελλάδα.

 

LOUIS GROUP: Σε όρους enterprise value η Louis Group πώλησε τα πέντε ξενοδοχεία στην Blackstone Real Estate προς περίπου 122 χιλ. ευρώ ανά κλίνη.

Θα συνεχίσει, δε, να διαχειρίζεται τις πέντε μονάδες. Καθόλου άσχημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v