Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2019

Το νέο ομόλογο και το «μάζεμα» στις εκδόσεις εντόκων

Το νέο ομόλογο και το «μάζεμα» στις εκδόσεις εντόκων

Τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ για ριζική μείωση των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων χρέους θα εξυπηρετήσει το ποσό που αντλήθηκε από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται από πέρυσι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως φαίνεται και από τα σχετικά στοιχεία, οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (έντοκα γραμμάτια) από τα 15,28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 θα μειωθούν φέτος σε 12,72 δισ. ευρώ και το 2020 σε 9,72 δισ. ευρώ ή σωρευτική πτώση πάνω από 35%.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Δημόσιο καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό από το τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας που έχει συσσωρευτεί για να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων χρόνων και να καθησυχάσει τις αγορές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 351 δισ. ευρώ ή 185% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2019, ενώ το 2020 ως καθαρό ποσό θα συνεχίσει να αυξάνεται, στα 353 δισ. ευρώ, αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 179%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019.

Όπως ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα «έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v