Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2019

Οι «εκβιασμοί» των Κινέζων για μοντέλο ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ

Οι «εκβιασμοί» των Κινέζων για μοντέλο ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο μεταξύ άλλων καθιερώνει την ευελιξία στις προσλήψεις νέων εργαζομένων και το εργασιακό τους καθεστώς (ατομικές συμβάσεις εργασίας).

Και όπως φαίνεται το μοντέλο αυτό, που θεσπίζεται στην κατά 100% δημόσια ΔΕΗ, ανοίγει την όρεξη… επενδυτών που συμμετέχουν σε ΔΕΚΟ μειοψηφικά μεν, αλλά με ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Ο λόγος για τη State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής, υπενθυμίζεται, ότι ελέγχεται κατά περίπου 51% άμεσα κι έμμεσα από το Δημόσιο μέσα από ένα πολύπλοκο μετοχικό σχήμα.

Η State Grid International Development, φέρεται να έχει στείλει στις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών επιστολή με την οποία προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου και στον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα οι Κινέζοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο Διαχειριστής εξαιρείται και φτάνουν σε σημείο, όπως αναφέρουν πηγές, να προειδοποιούν για την τύχη της επένδυσης τους κάνοντας λόγο για υπονόμευση της.

Και συνεχίζουν στο ίδιο πνεύμα: «Η καταφανής έλλειψη αποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου προσλήψεων νέου προσωπικού στον ΑΔΜΗΕ, οδήγησε σε αύξηση του επενδυτικού μας ρίσκου και κατέστησε μη βιώσιμη την ανάπτυξη της εταιρείας…»

Κι ενώ αυτή η επιστολή φέρεται να έφτασε πολύ πρόσφατα στην ηγεσία του υπουργείου, πηγές της στήλης, παρατηρούν και το γεγονός πως αντίστοιχες επισημάνσεις (όχι κινδυνολογικές) έγιναν και από οκτώ διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, δηλαδή πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Τα σχόλια των συγκεκριμένων προσώπων αναφέρονται στην αναγκαιότητα ευέλικτων προσλήψεων και ειρήσθω εν παρόδω καταγράφηκαν στο άρθρο 3 το οποίο περιγράφει και το εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων.

Κακές γλώσσες… λένε πως αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν τυχαία και ήταν συντονισμένες από τους Κινέζους επενδυτές και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Προσθέτουν δε, και τη συνάντηση που έγινε του επικεφαλής της μητρικής State Grid με τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές, λένε πως το θέμα ετέθη και τότε στον κ. Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται δε, ότι στην ίδια συνάντηση η State Grid εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την αύξηση της μετοχικής της συμμετοχής στον Διαχειριστή, όταν η κυβέρνηση ανοίξει θέμα περαιτέρω αποκρατικοποίησης.

Οι ίδιες κακές γλώσσες… κάνουν λόγο πως με την επιστολή και τις προειδοποιήσεις ουσιαστικά εκβιάζουν καταστάσεις… Αποπειρώνται, μάλλον, να εκβιάσουν καταστάσεις…

Από την πλευρά του υπουργείου, κύκλοι του υπουργού, χωρίς να επιβεβαιώνουν, αλλά και ούτε να διαψεύδουν την ύπαρξη της επιστολής αποσαφηνίζουν πως «το άρθρο 3 του νομοσχεδίου δεν θα επεκταθεί στον ΑΔΜΗΕ. Αφορά μόνο τον όμιλο της ΔΕH».

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση του αιτήματος των Κινέζων για την εφαρμογή του μοντέλου ΔΕΗ και στον Διαχειριστή με την άσκηση πίεσης για απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού, οι κύκλοι του υπουργείου δεν κάνουν κανένα σχόλιο.

Ίσως ορμώμενοι και από τη μεγάλη επενδυτική πρόθεση άλλων ευρωπαϊκών εταιριών που εκδηλώνεται για τον ΑΔΜΗΕ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v