Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2019

Σφηνάκια με ένα «γρίφο», Πειραιώς και… Praxia Bank

Σφηνάκια με ένα «γρίφο», Πειραιώς και… Praxia Bank

ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ: Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να πέφτεις στην ανάγκη αυτού που καταδιώκεις. Αν μη τι άλλο, όμως, είναι «διδακτικό», υποθέτουμε.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα και σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια, τα οποία είναι μερικώς εξασφαλισμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις, βγάζει προς πώληση η τράπεζα.

Το ύψος της συνολικής απαίτησης ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και αφορά σε δάνεια που χορήγησαν η Πειραιώς και οι θυγατρικές της στις χρηματοδοτικές μισθώσεις. Τα δάνεια μεταφέρθηκαν, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο διακρατούμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

PRAXIA BANK: «Με τις... πολλές», μαθαίνουμε ότι έφτασαν στην αποκλειστική διαπραγμάτευση o βασικός μέτοχος της Praxia Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς προηγούμενες «βολιδοσκοπήσεις» δεν είχαν καταλήξει σε κάτι.

Παρότι τη διαπραγμάτευση καλύπτει πέπλο «εμπιστευτικότητας», η στήλη έχει την αίσθηση ότι καθοριστικό ρόλο μάλλον παίζει η φερόμενη ως πρόθεση της Atlas να ενισχύσει με περαιτέρω 20 εκατ. κεφάλαια την τράπεζα. Που σημαίνει ότι εάν συμβεί αυτό, θα έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις και οι αποζημιώσεις στο πλήθος των εργαζομένων που αποχωρεί, χωρίς να μείνει… «νέτη σκέτη» η τράπεζα.

Ασφαλώς πρόκειται για θετική εξέλιξη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι προηγήθηκε «περιφορά» της περίπτωσης Praxia στις συστημικές τράπεζες και μια ξεχωριστή διαδικασία πώλησης χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως επειδή οι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη πανελλαδικό δίκτυο κι οργανωμένα e-banking, οπότε το όλο concept μιας “challenger bank”, “neo-bank” ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε, δεν τις συγκινεί ιδιαίτερα. Ιδίως όταν έχει πέσει στον τοίχο και δεν έχει πελατολόγιο. Κι από την άλλη, η πρόταση της Viva, που αφορούσε κατά βάση την «αγορά» της τραπεζικής άδειας, δεν ήταν και τόσο επιθυμητή ως λύση.

Όπως και να έχει, αποδεικνύεται πάντως ότι ο σχεδόν μοναδικός εναπομείνας businessman με εμπειρία στον χώρο, ο Μιχάλης Σάλλας, μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας εδώ και καιρό, εμμέσως καλείται για μία ακόμη φορά να δώσει λύση σε «πρόβλημα» του συστήματος, που μπορεί τούτη τη φορά να μην έχει ουσιώδεις επιπτώσεις, σίγουρα όμως ενέχει σοβαρές... εντυπώσεις για το πώς λειτουργεί το σύστημα.

Στην πράξη, καλό θα είναι πάντως να μην αγνοήσουμε και την παράγραφο που αφορά την ολοκλήρωση του due diligence έως το τέλος του Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» δεν απασχολεί μόνον τους αρθρογράφους του Euro2day.gr.

Οπότε «γουρούνι στο σακί», δεν παίζει.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν για παραίτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου, να σημειώσουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Διότι η CEO της Praxia Bank θα πρέπει, αν μη τι άλλο, όπως μας επισημάνθηκε, «να παραδώσει την τράπεζα στους τυχόν νέους ιδιοκτήτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v