Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2019

Οι παρουσιάσεις των τραπεζών και η «επέτειος» της Ρεβυθούσας!

Οι παρουσιάσεις των τραπεζών και η «επέτειος» της Ρεβυθούσας!

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Τέτοιες μέρες πριν από 9 χρόνια, το 2010, όταν απελευθερώθηκε η αγορά φυσικού αερίου, η Mytilineos σε συνεργασία τότε με τη Motor Oil επιχειρούσαν μέσω της M&M Gas να φέρουν το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Η ΔΕΠΑ, που είχε το μονοπώλιο στο φυσικό αέριο, επεδίωκε μέσω της κατά 100% θυγατρικής της, τον ΔΕΣΦΑ, να εμποδίσει το εισαγόμενο φορτίο της εταιρείας. Οι μέρες εκείνες έχουν χαρακτηριστεί από την αγορά ως ιστορικές και η διαμάχη ΔΕΠΑ - M&M Gas ως η «ναυμαχία της Ρεβυθούσας».

Τα χρόνια πέρασαν και το κρατικό μονοπώλιο συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία και «έσπασε» κατόπιν και της δυναμικής της αγοράς. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος πάντα θυμάται αυτές τις μέρες και με κάθε ευκαιρία τις μνημονεύει. Κι αυτό καθώς ήταν η εταιρεία του που άνοιξε την αγορά και διέβλεψε την ανταγωνιστικότητα του LNG.

Χθες, στη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στους θεσμικούς επενδυτές, έκανε αναφορά και σε μία νέα «ναυμαχία της Ρεβυθούσας». Την τωρινή, όπου οι ενεργειακοί όμιλοι διαγκωνίζονται, όπως έγραψε η στήλη στις 25 Νοεμβρίου, για το ποιος θα φέρει τα περισσότερα φορτία και θα κλείσει όλες τις θέσεις αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ. Και αυτό καθώς πλέον το LNG είναι ανταγωνιστικότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο των αγωγών. Και όπως είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές, η απεξάρτηση του LNG από την τιμή του αργού πετρελαίου και η έκρηξη της παραγωγής από Αυστραλία και ΗΠΑ προκάλεσαν και στην Ελλάδα «επανάσταση»…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μπαράζ παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές διενεργούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Χθες, παρουσιάστηκαν σε επενδυτές πελάτες της Wood& Co, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκονται στο Λονδίνο για εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Goldman Sachs και Autonomous.

Την άλλη εβδομάδα θα μεταβούν στη Ν. Υόρκη για το event της Capital Link. Φέτος, μάλιστα, θα παραστούν οι CEOs τριών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha) εκ των τεσσάρων τραπεζών, ενώ επικεφαλής του κλιμακίου της Eurobank θα είναι ο πρόεδρός της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v