Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2020

Το παρασκήνιο της παραίτησης Μπασιά και τα νέα σχέδια για ΕΔΕΥ

Το παρασκήνιο της παραίτησης Μπασιά και τα νέα σχέδια για ΕΔΕΥ

Μετά τις αλλαγές των διοικήσεων στην πλειονότητα των ενεργειακών εταιρειών και οργανισμών (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΚΑΠΕ κ.λπ.), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Όπως ανακοίνωσε χθες, προκήρυξε τις επτά θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, έχοντας πρώτα ζητήσει τις παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Μπασιά και του αντιπροέδρου Σπύρου Μπέλλα. Σημειωτέον ότι οι θητείες των δύο λήγουν του χρόνου, ενώ για τρία μέλη έληξαν προχθές. Οι άλλες δύο θέσεις ήταν κενές.

Ο υπουργός ΠΕΝ, όπως διαρρέουν συνεργάτες του, στοχεύει στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΔΕΥ, στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας και των μεγάλων διεθνών έργων υποδομής. Μάλιστα σκοπεύει να περάσει τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων (την εταιρεία που δεν θα ιδιωτικοποιηθεί) στην ΕΔΕΥ.

Το σκεπτικό της παραίτησης του διοικητικού διδύμου Μπασιά - Μπέλλα, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει να κάνει με την ανανέωση της διοικητικής ομάδας της εταιρείας.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού αναφορικά με την παραίτηση Μπασιά αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση στην προκήρυξη και, επιπλέον, υπογραμμίζουν τη σημασία του ρόλου του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΔΕΥ.

Πράγματι ο κ. Μπασιάς, κατά κοινή ομολογία, έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς τις εμβληματικές συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων με τις Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ στην Κρήτη και με τις Repsol - ΕΛ.ΠΕ στο Ιόνιο και έφερε κι άλλες πετρελαϊκές στη χώρα υποψήφιες και για άλλες περιοχές, εντούτοις ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να μην τον κρατήσει. Κι ακόμη κι αν αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για τη μελλοντική αξιοποίησή του, δεν τον διατήρησε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, όπως και θα μπορούσε να το πράξει, μια και η θητεία του δεν έληγε.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, ο υπουργός να προχωρήσει σε άλλη επιλογή προσώπου, ακολουθώντας την πεπατημένη της αντικατάστασης προσώπων που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έστω κι αν κάποια από αυτά δεν φορούσαν τα χρώματα… του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να 'χει, το ενδιαφέρον παραμένει για το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν τη νέα ΕΔΕΥ, αλλά και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ενεργειακές ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει προς αποψίλωση…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v