Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2020

Αλλάζουν ταχύτατα οι ισολογισμοί των τραπεζών

Αλλάζουν ταχύτατα οι ισολογισμοί των τραπεζών

Τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα δεν ερμηνεύουν μόνο την (αναγκαστική) πολιτική των τραπεζών να κλείσουν την κάνουλα των χορηγήσεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις πωλήσεις δανείων σε funds που ήδη ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, μόνο κατά την τελευταία εξαετία (Δεκ. 2013 έως Δεκ. 2019) -να σημειωθεί πως η πιστωτική επέκταση είχε αρχίσει να υποχωρεί από την αρχή του έτους 2011-, τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 29,2%, ή αλλιώς κατά 63,6 δισ. ευρώ! (-42,6% τα καταναλωτικά, -25,9% τα στεγαστικά και -28,4% τα επιχειρηματικά).

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και εγχώριων επιχειρήσεων αυξήθηκαν πέρυσι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ή αλλιώς κατά 21,7 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον ίδιο μήνα του 2019.

Οι παραπάνω τάσεις στις χορηγήσεις (μείωση) και στις καταθέσεις (αύξηση) των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος, με αποτέλεσμα ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις (L/D) να υποχωρήσει περαιτέρω για μια ακόμη χρονιά, όπως άλλωστε προβλέπει και η Euroxx Χρηματιστηριακή.

Γενικότερα, η δομή των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών απομοχλεύεται από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην προβληματίζει το αν θα βρεθεί ρευστότητα από τις καταθέσεις, αλλά το πώς θα κατευθυνθεί σε υγιείς δανειοδοτήσεις η ήδη πλεονάζουσα ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v