Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2002

What is an asset bubble???

Μια και ασχοληθήκαμε όμως με το θέμα των ακινήτων, ίσως πρέπει να το... διεθνοποιήσουμε ελαφρώς. Κατα την άποψη ορισμένων -γιαπωνέζων και όχι μόνον - οικονομολόγων, ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί κατα πόδας τα ..χάλια της ιαπωνικής οικονομίας, με πρώτη πρώτη τη Γερμανία, η οποία κινδυνεύει να απωλέσει ακόμη και τη θέση της ως σημείο αναφοράς (benchmark) στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα!!

Kι αυτό καθώς διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως η FITCH και η S & P έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το άν η Γερμανική οικονομία θα κατορθώσει να διατηρήσει το rating AAA, το οποίο της επιτρέπει να δανείζεται σε ”φτηνότερες” τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης!!!!

Οι ασχολούμενοι με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, γνωρίζουν βεβαίως οτι στο τομέα των μετοχών οι προοπτικές του 2003 δεν διαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Οπως επίσης γνωρίζουν οτι και στο χώρο των ομολόγων, υπάρχουν φόβοι για... ”φούσκα” των αποδόσεων. Ομοίως, υπάρχουν ανησυχίες για τα ύψη στα οποία έχει ανέλθει η αγορά του real estate στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Από πολλές πλευρές, η διατήρηση των αγορών real estate στα τρέχοντα επίπεδα είναι το τελευταίο ”κάστρο” αρκετών οικονομιών, καθώς μεταξύ άλλων, δίνουν στον οικογενειάρχη-καταναλωτή ( στο... μοχλό δηλαδή της ανάπτυξης) την αίσθηση οτι η περιουσία του εξακολουθεί να έχει σημαντική ”αξία”, παρά τη πτώση του μετοχικού του χαρτοφυλακίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ αυτού, η σχετικά πρόσφατη τηλεοπτική δήλωση έλληνα τραπεζίτη, οτι ο μέσος πολίτης της χώρας μας είναι πλουσιότερος παρά την καταβαράθρωση της Σοφοκλέους, διότι αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων.

Εν κατακλείδι και για να μην το...κουράσουμε, ο φόβος για αποπληθωρισμό, δεν έχει κοπάσει στο εξωτερικό, τουναντίον.

Ο αποπληθωρισμός εκδηλώνεται μέσα από μια διαρκή πτώση των τιμών στα διάφορα assets , μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται βεβαίως και τα ακίνητα, καθώς η μείωση της κατανάλωσης, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, των επενδύσεων και τελικά στη μείωση των εισοδημάτων.

Εαν θεωρείτε οτι όλα αυτά πρέπει να σας απασχολούν, παρακολουθήστε στενά την κίνηση της τιμής του χρυσού, η οποία ΕΝ ΜΕΡΕΙ ανεβαίνει λόγω της πτώσης του δολαρίου. Το άλλο... μέρος είναι αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει.

Εαν ο χρυσός αρχίσει να κινείται έντονα ανοδικα και σε όρους ευρώ, αυτό κάτι...κακό θα σημαίνει!!! Κάποιοι ειδικοί του χώρου ( στο εξωτερικό) εκτιμούν πάντως οτι σημείο κλειδί για την περαιτέρω πορεία του πολύτιμου μετάλλου είναι τα 340 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v