Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2020

Το waiver στα ελληνικά ομόλογα και οι κινήσεις για κρατική εγγύηση δανείων

Το waiver στα ελληνικά ομόλογα και οι κινήσεις για κρατική εγγύηση δανείων

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παροχή κρατικών εγγυήσεων επί χορηγήσεων κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία.

Η πρώτη -τηλεφωνική- συζήτηση επί του σχεδίου, μεταξύ υπουργείου και τραπεζών, διενεργήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, και διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω τεχνικής προεργασίας.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ-WAIVER. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως γνωστόν, συμπεριέλαβε, κατ’ εξαίρεση, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αισθητά οι αποδόσεις τους.

Το γεγονός ότι οι εκδόσεις χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πλέον επιλέξιμες δεν σημαίνει, όμως, ότι ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση συμμετοχής στις στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας χρηματοδότησης (TLTROs).

Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει σχετικό αίτημα άρσης όλων των περιορισμών και αισιοδοξεί ότι σύντομα θα λάβει θετική απάντηση από την ΕΚΤ.

Αν συμβεί, δημιουργούνται προϋποθέσεις carry trade για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v