Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2020

Οι τράπεζες, η κρατική ενίσχυση και ο «χρησμός» της DG Comp

Οι τράπεζες, η κρατική ενίσχυση και ο «χρησμός» της DG Comp

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) χαλάρωσε το πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, «πάγωσε», μεταξύ άλλων, το burden sharing. Τον μηχανισμό, δηλαδή, επιμερισμού ζημιάς για τους κατόχους χρηματοπιστωτικών μέσων επιχειρήσεων, οι οποίες δέχονται κρατική ενίσχυση.

Στις αποφάσεις της υπήρξε μια γενική αναφορά, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, το παραπάνω προσωρινό μέτρο να ισχύσει και για τις τράπεζες.

Ο επόπτης (SSM) δεν αφήνει, προς το παρόν, πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για προσωρινό πάγωμα του bail-in (σ.σ. οδηγία BRRD περί ανάκαμψης και εξυγίανσης), διευκρινίζοντας ότι η παραπάνω αναφορά δεν καλύπτει τον τραπεζικό τομέα.

Από την άλλη, όμως, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έχει αναπτυγμένη ικανότητα να γράφει με «χρησμούς», που επιτρέπουν την πιο πρόσφορη ερμηνεία, αν παραστεί ανάγκη.

Με δεδομένο, δε, ότι η κρίση που προκαλεί η πανδημία είναι πρωτόγνωρη και ο ρόλος των ευρωπαϊκών τραπεζών κομβικός για τη στήριξη της οικονομίας, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v