Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2020

Πιο «κοντά» έρχονται Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ

Πιο «κοντά» έρχονται Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες το σχέδιο νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, καθώς εκτός των άλλων, λέγεται ότι θα περιλαμβάνει κίνητρα για επενδυτικά οχήματα που θα εστιάζουν σε start ups, καινοτομία και «πράσινη οικονομία», αλλά πολύ πιθανό και άλλες αλλαγές, όπως η στενότερη σχέση μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Αυτό που για παράδειγμα συζητείται (και πιθανόν να ενταχθεί στο νομοσχέδιο) είναι η συμμετοχή μέλους της ΕΛΤΕ στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, το μέλος της ΕΛΤΕ θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτό της ΕΧΑΕ, καθώς -σύμφωνα με ορισμένους- μετέχοντας στο ΔΣ της ΕΚ, η ΕΧΑΕ είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να υπογραφεί ένα MoU μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ προκειμένου να καταγραφεί με πολύ σαφή και αναλυτικό τρόπο η μορφή της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Γεγονός είναι πάντως, ότι η συνεργασία μεταξύ ΕΚ και ΕΛΤΕ έχει ενταθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος σε ζητήματα ελέγχων και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ενδεικτικό παράδειγμα της στενότερης συνεργασίας είναι και αυτό της MLS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v