Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2020

Κίνδυνος να πάει... περίπατο ο τζίρος στα μαγαζιά του κέντρου

Κίνδυνος να πάει... περίπατο ο τζίρος στα μαγαζιά του κέντρου

«Χάνει» πόντους το αθηναϊκό εμπορικό τρίγωνο σ’ αυτή τη φάση επανόδου στην κανονικότητα συνομολογούν οι επιχειρήσεις που εδράζονται εμπορικά σ’ αυτό. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις παρατηρούν -πέρα από τη συγκράτηση των δαπανών-, την «αποκέντρωση» των καταναλωτών, ιδίως των ωριμότερων ηλικιακά.

Η πρώτη εξήγηση αφορά στο ότι το αθηναϊκό κέντρο είναι κατά βάση προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με ελάχιστα διαθέσιμα πάρκινγκ. Δεδομένης της πανδημίας ωστόσο, το ποσοστό μετακινούμενων στο κέντρο -ιδίως με σκοπό την επίσκεψη στην αγορά- έχει μειωθεί δραματικά.

Το δεύτερο πλήγμα στην εμπορική κίνηση αφορά στην απουσία τουριστών, που με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς, προσέφεραν ένα 20% του τζίρου στα καταστήματα του κέντρου τους θερινούς μήνες.

Πέραν των παραπάνω, οι επιχειρήσεις του κέντρου έχουν θορυβηθεί και από το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία του Μεγάλου Περιπάτου, θεωρώντας ότι τουλάχιστον για φέτος θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην κίνηση των καταναλωτών και άρα στην επίσκεψή τους στην αγορά.

Το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας χθες από την αντιπολίτευση, η οποία εξέφρασε ανησυχία για την επιβίωση σειράς επιχειρήσεων. Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε «ότι έχει ληφθεί υπόψη η διασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας τους», καθώς θα παραμείνουν ανοιχτές στα αυτοκίνητα η Σοφοκλέους και η Ευριπίδου, ενώ για την οδό Αθηνάς που περιλαμβάνεται στο «Μεγάλο Περίπατο», προβλέπεται η εξαίρεση διέλευσης οχημάτων τροφοδοσίας αλλά και των οχημάτων πελατών, οι οποίοι θα επιδεικνύουν την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς προϊόντων.

Πάντως, οι έμποροι του αθηναϊκού κέντρου προετοιμάζουν σειρά αντιπροτάσεων και δείχνουν και ενοχλημένοι, που όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν «χωρίς την παραμικρή διαβούλευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v