Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2020

Η... σχεδόν δημόσια κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών για τη ρευστότητα

Η... σχεδόν δημόσια κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών για τη ρευστότητα

Μάρτυρας μιας σχεδόν δημόσιας αντιπαράθεσης, μεταξύ οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των τραπεζών, έχει γίνει η αγορά το τελευταίο διάστημα.

Αντικείμενο της κόντρας αποτελούν δύο μεγάλα θέματα: ο χρόνος και ο τρόπος διοχέτευσης από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις της ρευστότητας των προγραμμάτων κρατικής στήριξης και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις και εκταμιεύσεις δανείων, με εγγύηση Δημοσίου, στις πληγείσες από τον Covid-19 επιχειρήσεις, χαλαρώνοντας, την ίδια στιγμή, τα κριτήρια, ώστε να τύχουν στήριξης και εταιρείες με προβληματικούς ισολογισμούς, προ πανδημίας.

Οι τράπεζες ανθίστανται, παραπέμποντας στις προδιαγραφές, που έχει θέσει η DG Comp, και στις πρόνοιες, για να μη δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ανταπαντούν, δε, δημόσια με sic τρόπο σε κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα, στη διάρκεια πρόσφατης γενικής συνέλευσης, πρόεδρος τράπεζας δήλωσε ότι η «γέφυρα ρευστότητας», που παρέχεται στις πληγείσες, λόγω Covid-19, επιχειρήσεις θα πρέπει κάποτε να αποπληρωθεί.

Τόνισε, μάλιστα, το παραδοσιακό πρόβλημα υπερδανεισμού των εγχώριων εταιρειών, το οποίο επιτάθηκε λόγω της πολύχρονης κρίσης, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και άλλα μέσα άντλησης κεφαλαίων.

Η δήλωσή του διενεργήθηκε, λίγη ώρα μετά την τελευταία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ με τους CEOs των τραπεζών.

Οπότε είχε και από πλευράς timing τη σημασία της…

Υ.Γ.: Στην κυβέρνηση έχουν μπερδέψει τη φύση της επιστρεπτέας προκαταβολής με τη χορήγηση δανείων. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί equity. Το Δημόσιο επιστρέφει προκαταβολή, που παρακρατήθηκε, και δεν θα τη ζητήσει πίσω. Τα δάνεια, όμως, είτε με κρατική επιδότηση επιτοκίου, είτε με μερική κρατική εγγύηση, θα πρέπει κάποτε να αποπληρωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v