Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2020

Εύθραυστες ισορροπίες στο τρίγωνο επενδυτών ΑΠΕ-Μαξίμου-Χατζηδάκη

Εύθραυστες ισορροπίες στο τρίγωνο επενδυτών ΑΠΕ-Μαξίμου-Χατζηδάκη

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή τις ανακοινωθείσες προθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη -οι οποίες πλαισιώθηκαν και από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση στην «Καθημερινή»-, για τη λήψη μέτρων προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 284 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, τάσσεται υπέρ της επανάληψης μέτρων όπως το «κούρεμα» των τιμών αποζημίωσης παλιών έργων εταιρειών ΑΠΕ ή την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ίδιους παραγωγούς.

Στους εγχώριους και ξένους πολυεθνικούς επενδυτές των ΑΠΕ ξύπνησαν μνήμες του new deal του 2014. Τότε, που, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, πάγωσε κάθε επενδυτική δραστηριότητα, με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να πουλάνε τα έργα τους και να αφήνουν τη χώρα. Τότε το έλλειμμα είχε φτάσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ

Οι παραγωγοί των ΑΠΕ, πέραν της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας με τον υπουργό ΠΕΝ, όπου του διεμήνυσαν πως με τους χειρισμούς του επανέρχεται το country risk αλλά εγείρεται και θέμα αξιοπιστίας απέναντι στην Πολιτεία, φάνηκαν πρόθυμοι να συμβάλουν με προτάσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, στελέχη των ξένων πολυεθνικών ΑΠΕ (Enel, Iberdrola EDF) είδαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την επενδυτική αβεβαιότητα που προκαλείται από αυτούς τους χειρισμούς. Το Μέγαρο Μαξίμου, σημειωτέον, είχε γίνει και πριν τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τις πρεσβείες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τη στρατηγική Χατζηδάκη, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει τις ξένες επενδύσεις και ιδίως στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες ΑΠΕ στρέφουν την κριτική τους και κατά του Γιώργου Στάσση της ΔEΗ, καθώς με συνέντευξή του στην Καθημερινή τάχθηκε κατά των επιδοτήσεων των ΑΠΕ. Η πλευρά του προέδρου της ΔEΗ, ο οποίος είχε διατελέσει στέλεχος της Enel, σημειώνει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα του ελλείμματος και των ενισχύσεων, καθώς προκαλεί στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Όλα δείχνουν πως το κλίμα είναι βαρύ στην αγορά ενέργειας. Και δεν αποκλείεται να επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να διαβεβαιώνει τους ξένους επενδυτές πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους και αφού προηγηθούν μελέτες κι εκτεταμένος διάλογος.

Προφανώς γίνεται μία απόπειρα εκτόνωσης της κατάστασης… Και ίσως ακολουθήσει κι άλλη, σε κυβερνητικό επίπεδο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v