Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2020

Η ΔΕΠΑ και η απελευθέρωση από δεσμά της Επ. Ανταγωνισμού

Η ΔΕΠΑ και η απελευθέρωση από δεσμά της Επ. Ανταγωνισμού

Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφανθεί πως η ΔΕΠΑ κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φυσικού αερίου, μονοπωλώντας ουσιαστικά την εμπορία. Τότε, το 2012, που η δημόσια επιχείρηση κατείχε μερίδιο της τάξης του 90% και κατόπιν της απόφασης της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, ανέλαβε δέσμευση να δημοπρατεί μέρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ανοίξει η αγορά.

Τα χρόνια πέρασαν, οι αποθηκευτικοί χώροι υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας αυξήθηκαν, οι ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ άδραξαν τις ευκαιρίες και έφεραν δικές τους ποσότητες. Κι όχι μόνο! Πια εισαγωγές γίνονται και από τους αγωγούς, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι πτωτικές διεθνείς τιμές του αερίου.

Στην πάροδο αυτών των ετών, μέχρι και η ΔΕΠΑ άλλαξε. Έσπασε σε τρία κομμάτια, προκειμένου η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών να ιδιωτικοποιηθούν.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πια κατέχει μερίδιο, όπως λένε στην αγορά, κάτω του 40%. Επιπλέον, από το νέο έτος οι παίκτες της αγοράς θα έχουν πρόσβαση και στο αζέρικο αέριο με τη λειτουργία του TAP.  'Ετσι, η διοίκηση της εταιρείας, λίγο μετά το πρώτο lockdown, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ξεκίνησε τις διαδικασίες να αιτηθεί την παύση των μέτρων των δημοπρασιών. Αλλωστε σε αυτές, τον τελευταίο χρόνο, η συμμετοχή ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη λόγω της προαναφερθείσας εξέλιξης της αγοράς.

Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισηγήθηκε στην ολομέλεια της αρχής να αποδεχτεί το αίτημα της ΔΕΠΑ. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για σήμερα και όπως όλα δείχνουν, η Αρχή θα επισφραγίσει και τυπικά το τέλος εκείνης της εποχής του μονοπωλίου…

Πέραν, αυτού, όπως σχολιάζουν πηγές, το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης θα διευκολύνει και τους υποψήφιους επενδυτές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφού οι δημοπρασίες αερίου ήταν ένα από τα βαρίδια της ιδιωτικοποίησης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v