Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2020

Ο νέος φόρος υπέρ Bad Bank - σφηνάκια για Ελστρον και Orilina

Ο νέος φόρος υπέρ Bad Bank - σφηνάκια για Ελστρον και Orilina

TτΕ-BAD BANK: Μια κρίσιμη λεπτομέρεια, της πρότασης για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC) αποκάλυψε, χθες, ο εμπνευστής του project Σπ. Παντελιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Capital Link Forum, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού επιβεβαίωσε την πρόβλεψη εισαγωγής ενός νέου φόρου, διευκρίνισε ότι το ετήσιο ύψος του θα ισούται με το 6,4% της καθαρής λογιστικής αξίας των μεταφερόμενων δανείων.

Μέρος του (σ.σ. τουλάχιστον 60%) προτείνεται να καταβάλλεται με μετρητά και το υπόλοιπο να συμψηφίζεται με οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) των τραπεζών έναντι του Δημοσίου.

Σε μια πενταετία, το Δημόσιο θα έχει μαζέψει από τα φορολογικά έσοδα ένα μεγάλο μέρος της κρατικής εγγύησης. Το υπόλοιπο το συμψηφίζει με το DTC.

 

ORILINA ΑΕΕΑΠ: Μέσα στο 2021 αναμένεται η είσοδος της Orilina ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η εταιρεία έλαβε σχετική δωδεκάμηνη παράταση λόγω της πανδημίας.

Γενικότερα, οι ΑΕΕΑΠ έχουν χρονικό περιθώριο δύο ετών από τη σύστασή τους -με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη δωδεκαμήνου- προκειμένου να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή και να εισέλθουν στο ΧΑ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Θετική έκπληξη αποτελεί η πορεία της εισηγμένης εταιρείας κατά το δεύτερο εξάμηνο, πράγμα που φάνηκε και από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Έτσι, ενώ στο α' φετινό εξάμηνο είχε παρατηρηθεί υποχώρηση του EBITDA από το 1,8 στο 1,4 εκατ. ευρώ (-22%), στο εννεάμηνο το EBITDA γύρισε στο +27% (από 2,6 σε 3,3 εκατ. ευρώ). Αύξηση της ζήτησης και άνοδος τιμών φαίνεται να είναι οι δύο παράγοντες που επηρέασαν θετικά τις εξελίξεις.

H εισηγμένη (αλλά και ο κλάδος γενικότερα, βλέπε ΣΙΔΜΑ -έμμεσα Μπήτρος- και Αφοί Κορδέλλου) ευνοούνται από την αναμενόμενη τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v