Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2021

Το μήνυμα που έστειλε η ΔΕΗ στα ΕΛΠΕ, το μίνι μπάχαλο στα self-tests και το 1.400άρι με το ΔΝΤ

Το μήνυμα που έστειλε η ΔΕΗ στα ΕΛΠΕ, το μίνι μπάχαλο στα self-tests και το 1.400άρι με το ΔΝΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Η στήλη δεν έχει μαντικές ικανότητες, αλλά φαίνεται ότι μετά το παράδειγμα της ΔΕΗ, η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. θα υπαναχωρήσει στο θέμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιό της.

Δύο στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση αυτή. Πρώτον, όταν μια Επιχείρηση όπως η ΔEΗ, με μεγαλομέτοχο το ελληνικό δημόσιο, μπορεί και εναρμονίζεται στις επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης, χωρίς να αφαιρεί την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκησή της, τότε είναι σαφές ότι ο νόμος του 2020 επιδέχεται ερμηνείας.

Δεύτερον, η τελευταία αποστροφή στη δευτερολογία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στην επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή για την ΕΛ.ΠΕ., ήταν χαρακτηριστική. Τι είπε; «Καλείται η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων με σύννομο τρόπο».

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛ.ΠΕ. για την αλλαγή του καταστατικού της είναι αύριο το μεσημέρι.

 

SELF-TESTS: Εικόνα μίνι μπάχαλου καταγράφεται στο κρίσιμο για τον έλεγχο της πανδημίας μέτρο του αυτοελέγχου.

Ηταν Παρασκευή 19 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα διατεθούν δωρεάν ατομικά rapid tests σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων». Θα δίνονταν δηλαδή ένα την εβδομάδα με βάση το AMKA, δηλαδή τέσσερα τον μήνα.

Λίγο αργότερα, εν μέσω ακυρώσεων διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων, η «γραμμή» άλλαξε και τα ατομικά τεστ υιοθετήθηκαν ως μέτρο που θα βοηθήσει για το άνοιγμα των σχολείων, κλάδων της οικονομίας, αλλά και για την επιστροφή του δημοσίου στην κανονικότητα. Μάλιστα καθ’ υπόδειξη των επιστημόνων υιοθετήθηκε η λογική των δύο ελέγχων την εβδομάδα, αρχικά στην εκπαίδευση και στη συνέχεια σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Μάλλον χωρίς υπόδειξη των επιστημόνων -όπως φάνηκε από δηλώσεις μελών της επιτροπής-, τα self-tests στα σχολεία περιορίστηκαν σε ένα.

Το ίδιο όμως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα, όπου ας μην ξεχνάμε το κόστος του δεύτερου τεστ «φόρτωσε» η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις («Εχουν ευθύνη για την υγεία και τη μη διασπορά του κορωνοϊού στους χώρους τους και οφείλουν κι αυτές να φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη Τετάρτη).

Κατά πώς φαίνεται όμως οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη. Μόλις χθες το υπ. Εργασίας ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα είναι υποχρεωτικό ένα self-test. Η απαίτηση για δεύτερο μετατράπηκε σε «σύσταση».

Θα μας ρωτήσετε τι θα ισχύσει την επόμενη εβδομάδα. Δεν γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζουν και οι αρμόδιοι του υπουργείου…

 

ΔΝΤ: Απόγευμα Δευτέρας. Σύσκεψη εκπροσώπων του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους του ΔΝΤ. Αντικείμενο οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στη σκιά της πανδημίας και οι προοπτικές της.
Δεν το έπιασε κανένας «πόνος» το ΔΝΤ αλλά πρέπει να συντάξει, όπως κάνει για όλα τα μέλη του, την -περιβόητη κάποτε- έκθεση του «Άρθρου 4».

Τοποθετήθηκαν οι δικοί μας, έθεσαν τις ερωτήσεις οι εκπρόσωποι του Ταμείου και στη συνέχεια θα γράψουν την έκθεσή τους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί κάποια στιγμή το καλοκαίρι.

Έχουν περάσει οι εποχές που μας έλουζε κρύος ιδρώτας περιμένοντας να δούμε τι θα λέει η έκθεση του ΔΝΤ. Ωστόσο, απ’ όσα ειπώθηκαν, συγκρατούμε τα εξής: «Τους είπαμε», μας μεταφέρει συνομιλητής, ότι «το τελευταίο δωδεκάμηνο, εν μέσω πανδημίας, ψηφίστηκαν νόμοι και εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις που έφτασαν τις 1.400».

Σχήμα λόγου; Αναρωτηθήκαμε. Πραγματικότητα, ήταν η απάντηση.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό κατά τους δύο πρώτους μήνες επανεκκίνησης (Μάιο και Ιούνιο) φαίνεται πως «προεξοφλεί» το υπουργείο Εργασίας. Ετσι στη δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε χθες προβλέπεται οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που θα πιάσουν δουλειά σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία να μπορούν άμεσα να τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Η διάρκεια του δικαιώματος να προσληφθούν και να τεθούν σε αναστολή είναι ακριβώς για τους δύο πρώτους μήνες της ιδιότυπης φετινής περιόδου, ήτοι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν θα επαναπροσληφθούν. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εκτιμούν ότι είναι περίπου 80.000 άτομα και απασχολούνται κυρίως στον επισιτισμό. Για αυτούς, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης αναστολές, για Μάιο και Ιούνιο.

Βασική διαφορά ότι οι αιτήσεις θα γίνουν μονομερώς, από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v