Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2021

Οι χαμηλές πτήσεις του Γέφυρα ΙΙ, το ομόλογο της Costamare και το ακίνητο της Αλουμύλ

Οι χαμηλές πτήσεις του Γέφυρα ΙΙ, το ομόλογο της Costamare και το ακίνητο της Αλουμύλ

ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Χαμηλότερος των προσδοκιών, που είχαν αναπτυχθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο ρυθμός αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».

Μέχρι την Κυριακή 16 Μαΐου είχαν υποβληθεί από ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και από ελεύθερους επαγγελματίες 33.792 αιτήσεις, που αφορούν σε δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 8,1 δισ. ευρώ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα (στοιχεία της 9ης Μαΐου) οι αιτήσεις έφθαναν στις 31.495 και αφορούσαν σε δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 7,6 δισ. ευρώ. Ο εβδομαδιαίος ρυθμός αύξησης είναι χαμηλός και η παράταση λήγει στις 31 Μαΐου.

Από τις παραπάνω αιτήσεις, δε, ένα μέρος θα απορριφθεί καθώς δεν θα πληροί τα κριτήρια.

Απογοητευτικά, τέλος, είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από το μέτωπο των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ελάχιστες δείχνουν διάθεση να ρυθμίσουν τον δανεισμό, προκειμένου να τύχουν κρατικής επιδότησης δόσης επί ένα 8μηνο.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπάθησε χθες να τονώσει το ενδιαφέρον, εξαγγέλλοντας δυνατότητες ρύθμισης/διαγραφής οφειλών, που, όμως, εν πολλοίς ήδη χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι δύσκολα θα αναστραφεί η εικόνα όσον αφορά στις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνοντας ότι εξαρχής η βασική στόχευση του Γέφυρα ΙΙ ήταν να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτήσεων δεν συμβαδίζει με τους αισιόδοξους στόχους εξηγείται από τους πολλούς «κόφτες» που έχει το πρόγραμμα (π.χ. απαγορεύει την ένταξη σε επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση Δημοσίου) και στην επιτυχία των αλλεπάλληλων κυμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής.

COSTAMARE: Ξεκινά αύριο η δημόσια προσφορά των ομολογιών του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) πενταετούς διάρκειας της Costamare Participation, εταιρείας χαρτοφυλακίου, χωρίς, προς το παρόν, δραστηριότητα.

Η Costamare Participation προτίθεται να αντλήσει από 80 ως 100 εκατ. ευρώ και τα 85,6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αγορά τριών «μονοβάπορων» εταιρειών από τη μητρική Costamare Inc.

Επιπρόσθετα, 9,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, εντός 18 μηνών, για αγορές μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή πλοίων της Costamare Inc. ή και τρίτων.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Η θυγατρική της στη Βουλγαρία (Αlumil Bulgaria) έχει υπογράψει προσύμφωνο πώλησης ακινήτων (γήπεδο και κτίριο), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Από την πώληση, ο όμιλος θα εγγράψει, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, σημαντικό κέρδος. Η ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί για εξόφληση δανείων της θυγατρικής και το υπόλοιπο για μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v