Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2021

Νέα εθελούσια στην Alpha Bank, η «καβάτζα» στη στήριξη εστίασης/τουρισμού και οι αβαρίες στη Swatch Group

Νέα εθελούσια στην Alpha Bank, η «καβάτζα» στη στήριξη εστίασης/τουρισμού και οι αβαρίες στη Swatch Group

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης το οποίο ήδη τρέχει με αιτήσεις, είχε ανακοινωθεί πως θα έχει ύψος 330 εκατ. ευρώ. Η έγκρισή του από την Κομισιόν, όμως, συνοδεύτηκε από ανακοίνωση για πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με αιτήσεις κάπου γύρω στις 10-15 Ιουνίου, τοποθετείται τις τελευταίες εβδομάδες στα 425 εκατ. ευρώ. Ακούμε, όμως, πως τελικά θα είναι 350 εκατ. ευρώ, αν και δεν θα εκπλαγούμε εάν η Κομισιόν ανακοινώσει παραπάνω.

Η στήλη αναρωτήθηκε τι συμβαίνει με τα ποσά και στράφηκε στους αρμόδιους. Από εκεί μαθαίνουμε ότι το πρόγραμμα της εστίασης είναι 330 εκατ. ευρώ και του τουρισμού 350 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση της Κομισιόν όμως αφορά σε μεγαλύτερα ποσά, περίπου μιάμιση φορά το ύψος της δράσης. Γιατί αυτό; Διότι, όπως μου μεταφέρουν οι ίδιες πηγές «αν υπάρξει ανάγκη για δεύτερο κύκλο, δεν χρειάζεται να τρέχουμε για νέες εγκρίσεις».

Προχωρημένο!

 

SWATCH GROUP: Από τους τουρίστες περιμένει τώρα τζίρο ο ελβετικός όμιλος Swatch Group, που έγραψε ιστορικές απώλειες το 2020 λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης ρολογιών και πολυτελών ειδών εν μέσω πανδημίας.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις της «Τhe Swatch Group Greece» υποχώρησαν 51,73% και ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε ζημιές 3 εκατ. ευρώ από ζημιές 1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Εμφανίζει δε σωρευμένες ζημίες 5.476.305,35 ευρώ.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στην αντιπροσώπευση ρολογιών γνωστών οίκων όπως Swatch, Longines, Omega, Hamilton, Rado κ.ά., στο τέλος του 2020 λειτουργούσε δίκτυο 5 εταιρικών καταστημάτων. Mαζί με τους συνεργάτες franchisee, αριθμεί 87 καταστήματα ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο ενεργοποίησε e-shop.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο αριθμός εργαζομένων στο τέλος του 2020 ήταν 76, έναντι 85 ένα χρόνο πριν.

 

ALPHA BANK: Για νέο πρόγραμμα εθελουσίας, μέσα στη χρονιά, ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, η τράπεζα καθώς σχημάτισε σχετική πρόβλεψη 97,2 εκατ. ευρώ εντός του α’ τριμήνου.

Όπως αναφέρεται στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, τα 97,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2021.

 

ΘΡΙΑΣΙΟ: Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 12 εκατ. ευρώ προχώρησε η Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Πειραιώς κατά 52%, μέσω της κατά 65% θυγατρικής του ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ.

Η Πειραιώς συμμετείχε στην ΑΜΚ, καταβάλλοντας 10 εκατ. ευρώ και διατηρώντας αμετάβλητο το ποσοστό της.

 

ΧΑΚ-ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές του ΧΑΚ τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής (30 Μαΐου) στην Κύπρο.

Ο ένας λόγος είναι ότι λόγω του πολιτεύματος, οι βουλευτικές εκλογές επηρεάζουν τη σύνθεση της Βουλής αλλά όχι την κυβέρνηση. Ο δεύτερος, επειδή δεν αναμένονται πολύ μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά που θα καταγράψουν τα πολιτικά κόμματα και σε κάθε περίπτωση, το μόνο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη (Δημοκρατικός Συναγερμός) αποκλείεται να εκλέξει πάνω από τους μισούς βουλευτές (σύστημα απλής αναλογικής).

Έτσι, μετά τις επικείμενες εκλογές -όπως και σήμερα- θα χρειάζεται η συναίνεση και άλλων πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ψηφιστεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου της κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο έχει μεν και τις θετικές του πλευρές, αλλά από την άλλη, προκαλεί καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και σε κάθε περίπτωση, έχει μπλοκάρει πολλές από τις πολιτικές της κυβέρνησης σε μια σειρά από οικονομικά ζητήματα και επιχειρούμενες τομές (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις).

Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Βουλή είχε καταψηφίσει τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος «πέρασε» σε επόμενη χρονική φάση μετά από σειρά διαφοροποιήσεων.

ΥΓ: Οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ κατά 3,2% φέτος και κατά 3,1% το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v