Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2021

Δεσμεύσεις λογαριασμών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά; - Ο Τζιρακιάν και οι μετοχικές αλλαγές

Δεσμεύσεις λογαριασμών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά; - Ο Τζιρακιάν και οι μετοχικές αλλαγές

ΙΝΤΡΑCΟΜ: Στην Κύπρο μετέφερε το ποσοστό του στην Intracom Holdings o Σωκράτης Κόκκαλης. 

Το ποσοστό, ύψους 23,877%, μεταφέρθηκε στην κυπριακή Cleardrop Holdings, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι η K-General Investments and Systems, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης. 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Παράπονα από νομικούς φτάνουν στη στήλη, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις και αποδεσμεύσεις λογαριασμών, μέσω τράπεζας. Διότι στην περίπτωση της δέσμευσης, η αντίδραση των τραπεζών είναι περίπου… ακαριαία, απέναντι στα σχετικά αιτήματα. Δεν ισχύει όμως καθόλου το ίδιο, υποστηρίζουν έμπειροι δικηγόροι, όταν έρχεται η ώρα της… αποδέσμευσης.

Στις αποδεσμεύσεις, υποστηρίζουν, παρά την ύπαρξη σχετικών νομικών/δικαστικών εγγράφων, η διαδικασία μπορεί να πάρει από 10 έως και… 30 μέρες σε κάποιες περιπτώσεις!

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι κάποιες τράπεζες είναι πιο «γρήγορες» ή και τυπικές, αν προτιμάτε, σε αυτές τις διαδικασίες, κι άλλες όχι.

Η στήλη αντιλαμβάνεται ότι στην πρώτη περίπτωση, αυτή της δέσμευσης, οι αρμόδιοι συναισθάνονται την ευθύνη (αν π.χ. «αδειάσει» ένας λογαριασμός, ενώ είχε ληφθεί το αίτημα δέσμευσης) και κινούνται όσο πιο γρήγορα μπορούν για να αποφύγουν κάτι τέτοιο.

Ενώ στην περίπτωση της αποδέσμευσης, κινούνται ίσως πιο «χαλαρά» και γραφειοκρατικά. Τα λεφτά δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, καθότι δεσμευμένα, ενόσω τα έγγραφα πάνε π.χ. από το κατάστημα για να ελεγχθούν στα κεντρικά από τη νομική υπηρεσία, για να γνωμοδοτήσει και να αποσταλεί η σχετική απόφαση πίσω στο κατάστημα.

Όμως, αυτό δημιουργεί για τον πελάτη «διπλή ζημία». Οι λογαριασμοί του μπορεί να δεσμεύτηκαν «εν ριπή οφθαλμού», αλλά δεν αποδεσμεύονται με την ίδια ταχύτητα. Κι αυτό για έναν ιδιώτη, ακόμη πιο πολύ όμως για έναν επιχειρηματία, μπορεί να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις. Διότι όχι μόνο εμφανίζεται «αφερέγγυος», αλλά αναγκάζεται ενδεχομένως να υπολειτουργεί την επιχείρησή του, απέναντι τόσο σε συνεργάτες όσο και στο κοινό.

Μήπως θα έπρεπε να το δουν αυτό οι τράπεζες, στο πλαίσιο της πιο «πελατοκεντρικής» φιλοσοφίας που αναπτύσσουν;

 

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση της Τζιρακιάν παρατηρήθηκαν μέσα από τη διαδικασία της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

Αξιοσημείωτη είναι η κινητικότητα πολλών επενδυτών μειοψηφίας, που έσπευσαν να πάρουν θέσεις στην εισηγμένη και μάλιστα λέγεται πως πελάτες γνωστής ΑΕΠΕΥ έχουν συγκεντρώσει κοντά στο 4% της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο έγκειται στο αν θα δούμε να αλλάζει χέρια το ποσοστό (ή έστω ένα μεγάλο τμήμα αυτού) που κατέχουν τα μέλη της οικογένειας των βασικών μετόχων, τα οποία εναντιώθηκαν στην πρόσφατη ΑΜΚ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει κατά τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως αυτές να έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε αποτέλεσμα και με κανένα να μην μπορεί να προβλέψει το αν τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

Καταλύτες όλων αυτών των εξελίξεων στη μέχρι πρότινος «ξεχασμένη» περιφερειακή μετοχή αποτελούν οι σαφώς ανοδικές οικονομικές επιδόσεις που αναμένεται να εμφανίσει η εταιρεία τον προσεχή Σεπτέμβριο (αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου) και οι προσδοκίες για μελλοντικά οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v