Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2021

Η Alpha, ο MSCI και γιατί η ζήτηση μπορεί να εκτιναχθεί ως τα 210 εκατ. μετοχές

Η Alpha, ο MSCI και γιατί η ζήτηση μπορεί να εκτιναχθεί ως τα 210 εκατ. μετοχές

Ενώπιον ενός φαινομένου που έχει να ζήσει χρόνια θα βρεθεί από σήμερα και για μερικές συνεδριάσεις το Χ.Α, καθώς αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρότατη ζήτηση για μετοχές Alpha Services & Holdings, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες… καλοκαιρινής ραστώνης.

Η έκτακτη αναθεώρηση του δείκτη MSCI Global Standard Mid Cap και η εισαγωγή του τίτλου της Alpha από τη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου, με αφορμή την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, δημιουργεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζήτηση για 180 εκατ. μετοχές Alpha.

Η παραπάνω εκτίμηση, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί συντηρητική, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, που συμμετείχαν στο σχήμα συντονιστών-αναδόχων της ΑΜΚ.

Και αυτό επειδή τα passive funds δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ, λόγω της δομής της (πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και εγγραφή των παλαιών μετόχων με δικαίωμα προτιμησιακής μεταχείρισης).

Ως εκ τούτου, οι index trackers ενδέχεται να υποχρεωθούν να ζητήσουν περισσότερες μετοχές, προκειμένου να ισοσκελίσουν τη θέση τους με τη στάθμιση του τίτλου. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η παράμετρος αυξάνει τη ζήτηση ως και 30 εκατ. τεμάχια.

Επομένως, μέσα στις επόμενες τρεις-τέσσερις συνεδριάσεις θα πρέπει να καλυφθεί μια πρωτόγνωρη ζήτηση της τάξης των 180 ως 210 εκατ. μετοχών. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, μιλάμε για αριθμούς μετοχών που αντιστοιχούν μεταξύ 7,6% με 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Services & Holdings.

Το γεγονός ότι πρόκειται περί έκτακτης αναθεώρησης σημαίνει ότι δεν υπήρξε περίοδος προετοιμασίας, ενώ η ισχυρή ζήτηση ενδέχεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, αν κάποιοι σπεύσουν να κλείσουν ανοικτές θέσεις πώλησης, υπό τον κίνδυνο του short squeeze.

Τέλος, όλα αυτά θα λάβουν χώρα σε μια περίοδο που οι τζίροι συνολικά στο Χ.Α έχουν υποχωρήσει, λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, ενώ μέρος της προσφοράς που επρόκειτο να βγει στην Alpha είναι βέβαιο ότι θα «τραβηχθεί», περιμένοντας υψηλότερες τιμές.

Υ.Γ. Στην πρόσφατη αναβάθμιση του τίτλου της Eurobank, κατά την τακτική αναθεώρηση των δεικτών της MSCI τον περασμένο Μάιο, η ζήτηση εκτιμάται ότι ανήλθε σε 206 εκατ. μετοχές.

Απλώθηκε, όμως, σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα καθώς, αφενός, η αγορά είχε προεξοφλήσει την ένταξη της Eurobank πριν την επίσημη ανακοίνωση στις 12 Μαΐου, αφετέρου, από την ημερομηνία ανακοίνωσης ως την ισχύ των αλλαγών (27η Μαΐου) μεσολαβούσαν 11 συνεδριάσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v