Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2021

Οι ελληνικές Big 4 μπαίνουν στο παιχνίδι των εξαγορών - Τι δεν άρεσε στον δείκτη ESG

Οι ελληνικές Big 4 μπαίνουν στο παιχνίδι των εξαγορών - Τι δεν άρεσε στον δείκτη ESG

BIG 4: Μεγάλες είναι οι προσδοκίες για επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και όλοι σπεύδουν να «προετοιμαστούν» κατάλληλα. Η στήλη ακούει ότι επίκειται εξαγορά στον κλάδο των συμβούλων. Έγκυρες πληροφορίες φέρουν ως πρωταγωνιστή μεγάλο παίκτη -από τις Big 4- που ενισχύει περαιτέρω τη θέση του με τεχνογνωσία και πελατολόγιο.

Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος των συμβούλων έχει να επιδείξει λίγες εξαγορές-συγχωνεύσεις, σε αντίθεση με άλλους, όπου η τάση συγκέντρωσης είναι εμφανής. Συνήθως οι συμβουλευτικές διαχειρίζονται τα έργα μέσω συνεργασιών με εξειδικευμένες εταιρείες. Αυτό όμως φαίνεται τώρα να αλλάζει.

Κάποιες συγχωνεύσεις και εξαγορές τμημάτων μικρότερων εταιρειών φαίνεται να εξυπηρετούν, ενόψει των έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστούν πολλές βελτιώσεις στο μέλλον, προκειμένου ο συγκεκριμένος δείκτης να αποβεί χρήσιμος για το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία γενικότερα». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε το νέο Δείκτη ESG που ανακοίνωσε χθες το ΧΑ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Το σύνολο των παραγόντων του κλάδου σχολίασε θετικά τη δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη, πλην όμως αρκετοί εξ αυτών δεν παρέλειψαν να προχωρήσουν σε σειρά ενστάσεων, μιλώντας για αρκετά πράγματα που θα πρέπει να διορθωθούν.

Πρώτον, καλό θα ήταν για λόγους πληροφόρησης να μαθαίναμε τη βαθμολογία με την οποία αξιολόγησε το ΕΚΠΑ τις ESG επιδόσεις κάθε εισηγμένης.

Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε το πόσο ακριβώς επηρεάζει η συγκεκριμένη βαθμολογία το συντελεστή στάθμισης κάθε μετοχής στον δείκτη. Μιλάμε για έναν ESG Δείκτη που έχει επηρεαστεί σε κάποιο μικρό βαθμό από τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις και τις μετοχικές διασπορές, ή αντίθετα για ένα Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης γαρνιρισμένο με… ολίγα ESG κριτήρια;

Τρίτον, από έναν τραπεζοκεντρικό Γενικό Δείκτη πηγαίνουμε σε έναν επίσης τραπεζοκεντρικό Δείκτη ESG, με τις τέσσερις τράπεζες να τον επηρεάζουν κατά 30,32%. Με ποια λογική, μια τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε κάμποσες φορές την τελευταία δεκαετία, να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή στάθμισης στον ESG Δείκτη, π.χ., από έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ και έχει ανταμείψει τους μετόχους του; Είναι δυνατόν μεγάλοι όμιλοι που έχουν εστιάσει τη στρατηγική τους σε προϊόντα και λύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. ElvalHalcor και Cenergy) να έχουν συντελεστές στάθμισης μόλις 0,40% και 0,18%, αντίστοιχα;

Τέταρτον, από τις 35 εταιρείες του ESG Δείκτη απουσιάζει ο κλάδος της πληροφορικής, πλην ίσως της Quest (εταιρεία holding με παρουσία σε διάφορους κλάδους) και μάλιστα με μικρό συντελεστή στάθμισης (μόλις 0,59%).

Πέμπτον, από τον Δείκτη απουσιάζουν επίσης οι μικρές εισηγμένες. Καμιά από αυτές δεν είχε ικανοποιητική βαθμολογία στον τομέα του ESG;

Πού οδηγούν όλα αυτά μαζί; Σε ένα δείκτη που επηρεάζεται κατά 30,3% από τις τράπεζες και κατά 29,3% (αθροιστικά δηλαδή κατά 59,6%) από τις μετοχές των εταιρειών Coca-Cola, ΟΤΕ και ΟΠAΠ. Πόσο όμως διαφέρει ένας τέτοιος δείκτης από τον υπάρχοντα Γενικό, που κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, καθώς ούτε τη μέση εικόνα της αγοράς αντικατοπτρίζει, ούτε κεφάλαια μπορεί να προσελκύσει μέσω ETFs και λοιπών εργαλείων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v