Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2021

Νέες συμμαχίες για το Ελληνικό - Κινητοποίηση κομάντος για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα «ατού» της Premia

Νέες συμμαχίες για το Ελληνικό - Κινητοποίηση κομάντος για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα «ατού» της Premia

TAMEIO ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Μια νέα ομάδα «κομάντος» του ιδιωτικού τομέα ετοιμάζεται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, αναφέρουν οι πληροφορίες, ώστε να αντιμετωπίζονται πριν καλά καλά πάρουν σάρκα και οστά πιθανές αγκυλώσεις στα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, κατά την υλοποίηση έργων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό πως οι πιθανότητες να σκοντάψει μια επένδυση σε γραφειοκρατικά εμπόδια είναι σε πολλές (μα πολλές) περιπτώσεις περισσότερες από τις αντίστοιχες έγκαιρης ολοκλήρωσης της επένδυσης. Επειδή το story το έχουν δει πολλές φορές στο παρελθόν οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, επιχειρούν να μην το ρισκάρουν.

Η σχετική διάταξη αναμένεται στη Βουλή εντός των ημερών και οι «κομάντος» μαθαίνουμε πως θα είναι 100.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: To project έχει εισπράξει «διθυράμβους» αλλά και κριτική όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών -ιδίως μετά το θέμα που ανέκυψε με το καζίνο. λόγω της «αδυναμίας» της Mohegan να προχωρήσει στα δέοντα-. ωστόσο βασικοί επενδυτές της Lamda Development τονίζουν στη στήλη πως «δεν ανησυχούν διόλου».

Εν ολίγοις, «μαύρη τρύπα» στη θέση του λεγόμενου IRC «δεν πρόκειται να υπάρξει» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Χωρίς να έχουν «ενταφιάσει» την πιθανότητα η κοινοπραξία Inspire Athens να βρει τον τρόπο υλοποίησης του έργου, εκτιμούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Συνάδει δε η εκτίμηση με τις δηλώσεις Αθανασίου για «εναλλακτικό σχέδιο».

Αν τυχόν δεν υπάρξει η δρομολογημένη επένδυση, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο γεγονός πως η Lamda Develοpment θα επιδιώξει και πάλι τη δημιουργία IRC με «βαριά ονόματα» ως συνεπενδυτές στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και ενός πρότυπου συνεδριακού κέντρου. Το τελευταίο θεωρείται και ως «game changer», καθώς η χώρα έχει χαμηλή επίδοση (έως απειροελάχιστη…) στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.

Πέραν αυτού, τους επόμενους μήνες -όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν- θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για συνεπενδυτές σε projects του Ελληνικού που αφορούν σε σχολεία, θεραπευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις (όχι μόνον για το τένις) αλλά και κτίρια γραφείων.

 

PREMIA PROPERTIES: Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος και καταβολή μετρητών της Premia Properties, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώνεται στις 23 Ιουλίου.

Από επιχειρηματικής άποψης, έχουμε μια πρώην προβληματική εταιρεία, η οποία κάτω από νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και υγιή οικονομικά δεδομένα αναπτύσσεται ταχύτατα στον χώρο της εκμετάλλευσης συγκεκριμένων -και «καυτών» στην εποχή μας- κατηγοριών ακινήτων, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι (logistics), τα super markets και τα κοινωνικά κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.).

Έτσι, έχοντας «κλεισμένη» μια υψηλή μέση απόδοση ενοικίου για τα ακίνητα που ήδη εκμισθώνει (σαφώς ανώτερη τόσο από τα τραπεζικά επιτόκια όσο και από τις αντίστοιχες της Ευρώπης), επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω, προσβλέποντας στη δυναμική αυτών των κατηγοριών κτιρίων αλλά και στη γενικότερη σταδιακή υποχώρηση των ελληνικών yields λόγω των θεσμικών-εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων που αναμένονται στην εγχώρια κτηματαγορά σε βάθος χρόνου.

Από χρηματιστηριακής άποψης τώρα, η Premia Properties, στον βαθμό που θα καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που σχεδιάζει το επόμενο δωδεκάμηνο, θα πρόκειται για την εισηγμένη εταιρεία του κλάδου ακινήτων που θα συνδυάζει μεγάλο μέγεθος και σημαντική μετοχική διασπορά (άρα και εμπορευσιμότητα), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, αλλά και για την προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «διψάει» για περισσότερες επενδυτικές επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v