Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2022

Η ΕΥΠΙΚ και το ντιλ που δύσκολα θα κλείσει - Αραβική απόβαση στη Μύκονο - Οι Unicorns έγιναν... κοπάδι

Η ΕΥΠΙΚ και το ντιλ που δύσκολα θα κλείσει - Αραβική απόβαση στη Μύκονο - Οι Unicorns έγιναν... κοπάδι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Οταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος «μονόκερος» ήταν για να χαρακτηρίσει κάτι πολύ σπάνιο στον κόσμο των επιχειρήσεων: Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και «φρέσκια» μη εισηγμένη εταιρεία, με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Δέκα χρόνια αφότου εμφανίστηκε, ο όρος τείνει να χάσει το νόημά του. Και πώς να μη γίνει αυτό άλλωστε, όταν σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000 σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός. Υπάρχουν και νέες προτεραιότητες. Οι «παλιοί» μονόκεροι όπως οι ΒyteDance και SρaceX έσπευδαν να εισαχθούν σε χρηματιστήρια. Σήμερα οι επιχειρηματίες δεν καίγονται για κάτι τέτοιο. Αλλωστε χρήμα υπάρχει άφθονο εκτός αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα έχουμε ήδη έναν «πιστοποιημένο» μονόκερο (τη Viva Wallet) και οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι σύντομα θα έχουμε άλλες δύο!

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί για το ενδεχόμενο πώλησης της ασφαλιστικής, σε μια περίοδο όπου τα deals στον ασφαλιστικό κλάδο είναι… στη μόδα. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι φαίνεται να υπάρχει αρχική πρόθεση πώλησης από τον CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστο Γεωργακόπουλο, πλην όμως -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- η υπόθεση δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως φαντάζονται μερικοί:

Πρώτον, γιατί ο κ. Γεωργακόπουλος κάθε άλλο παρά έχει τη φήμη του «εύκολου» διαπραγματευτή και επίσης σε καμιά περίπτωση δεν θα βιαζόταν να «ξεπουλήσει» το ποσοστό του σε μια εταιρεία την οποία ίδρυσε και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξή της. Άρα ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει «γερό» τίμημα, αν συνυπολογίσει το μερίδιο αγοράς, την κεφαλαιακή επάρκεια και την κερδοφορία της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Δεύτερον, επειδή ο αγοραστής δεν θα πρέπει να συμφωνήσει μόνο με τον κ. Γεωργακόπουλο αν θέλει να ελέγξει την πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Πίστης και πόσο μάλλον να αποκτήσει το 100% αυτής, όπως συνηθίζουν τόσο οι ξένες πολυεθνικές του κλάδου όσο και τα private equities.

Ειδικότερα, με βάση τη λίστα των μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης, με ποσοστό άνω του 5%, ο κ. Γεωργακόπουλος κατέχει το 27,04%, η EBRD το 15%, η Ε. Κωνσταντινίδη το 8,94%, ο πρώην πρόεδρος της εισηγμένης Στ. Λεκκάκος το 5,45%, ενώ σημαντικές θέσεις ελέγχουν αθροιστικά και αρκετά στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρα, ακόμη και αν ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν διατεθειμένος να πουλήσει φτηνά το μερίδιό του, η δημόσια πρόταση που θα ακολουθούσε, θα έπρεπε να γίνει σε σαφώς υψηλότερο τίμημα, καθώς οι υπόλοιποι μέτοχοι συγκαταλέγονται στα… «μεγάλα παιδιά».

Πρόκειται για την EBRD, αλλά και για άτομα που γνωρίζουν την αξία της εταιρείας «από μέσα» και μάλιστα έχουν αποκομίσει από αυτή υψηλά μερίσματα και αξιοζήλευτες υπεραξίες κατά την τελευταία πενταετία.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Με τη βαλίτσα του… γεμάτη φαίνεται ότι έφυγε από την Ελλάδα ο Καλέντ Τζουφάλι, ένας εκ των βασικών μετόχων της AGC Equity Partners, της ιδιοκτήτριας του ιστορικού «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, ο Άραβας κροίσος, συνοδευόμενος από την κόρη του, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαθαίνουμε ότι στο ραντεβού συζητήθηκε η πρόθεση της AGC Equity Partners να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας.

Δεν πέρασε πολύ καιρός και προχθές το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έδωσε το «πράσινο» φως στην αρχιτεκτονική μελέτη του δεύτερου επί ελληνικού εδάφους project που έχουν δρομολογήσει οι Άραβες. Το νέο εγχείρημα, που υλοποιείται από την Blue Iris, στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών και τη δημιουργία ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Η συγκεκριμένη επένδυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, έχει απασχολήσει, όμως, ουκ ολίγες φορές την τοπική αυτοδιοίκηση που αντιτίθεται στους σχεδιασμούς. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έγινε ένα σημαντικό βήμα, ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v