Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2022

Η ΔΕΗ, η μετοχή και η έκπληξη - Δικαστήρια Πειραιά: Τα τιμήματα και οι ενστάσεις - Σφηνάκια για CVC και doValue

Η ΔΕΗ, η μετοχή και η έκπληξη - Δικαστήρια Πειραιά: Τα τιμήματα και οι ενστάσεις - Σφηνάκια για CVC και doValue

CVC: Ιδιαίτερα δραστήριο αποδεικνύεται και στην Κύπρο το fund. Μετά την εξαγορά του Απολλώνειου νοσοκομείου, σειρά για διαπραγματεύσεις εξαγοράς είχε το Αρεταίειο Nοσοκομείο, διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, από τους 42 συνολικά μετόχους του Αρεταίειου, κάποιοι δεν είναι σίγουροι αν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της CVC Capital Partners, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα καεί το ντιλ.  

 

REAL ESTATE: Ραντεβού στα γραφεία της επιτροπής του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) έχουν σήμερα εκπρόσωποι της Dimand και της BZPW, των δύο εταιρειών που διεκδικούν τον διαγωνισμό του Υπ. Δικαιοσύνης για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων και άλλων δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Ο διαγωνισμός έχει «κολλήσει» στη φάση των ενστάσεων που έχουν καταθέσει αμφότεροι οι «μονομάχοι» για το έργο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην όλη διαδικασία, οι μεν Ισραηλινοί της BZPW ενίστανται γιατί η προσφορά της Dimand δεν περιλαμβάνει άδεια για δικαστικό κτίριο, επιχείρημα που φέρεται να αξιοποίησε και η δεύτερη στη δική της ένσταση κατά της προσφοράς των Ισραηλινών.

Εμείς απ' όλα αυτά συνάγουμε πως η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού εμπεριέχει -ας το πούμε κομψά- αστοχίες, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η όλη διαδικασία και να κινδυνεύει να κηρυχθεί άγονη.

Για την ιστορία, η μεν BZPW κατέθεσε προσφορά ύψους 79 εκατ. ευρώ, προτείνοντας την αξιοποίηση του κτιρίου που στέγαζε καπνοβιομηχανία στα Καμίνια (και το οποίο περιήλθε στο χαρτοφυλάκιό της μετά από πλειστηριασμό έναντι ποσού πέριξ των 4 εκατ. ευρώ).

Η δε Dimand κατέθεσε προσφορά ύψους 78,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου κτιρίου σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου.

Οι προσφορές των δύο διεκδικητών είναι κοντά ως προς το τίμημα. Ωστόσο οι τεχνικές προδιαγραφές των δύο κτιριακών προτάσεων φαίνεται να απέχουν παρασάγγας. Για παράδειγμα, η μεν BZPW προβλέπει μόλις 70 θέσεις στάθμευσης μετά την ανακατασκευή του κτιρίου, ενώ η πρόταση Dimand, 400 θέσεις στάθμευσης.

 

ΔΕH: Η στήλη δεν συμφωνεί με την έκπληξη που φαίνεται να προκαλεί σε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους η μείωση στην τιμή μετοχής της ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Πρώτον, διότι είναι ευνόητο ότι η όλη κατάσταση με το κόστος ενέργειας, δεδομένων και των εκπτώσεων που παρέχει η εταιρεία, μπορεί να οδηγεί σε αύξηση πελατολογίου αλλά μειώνει τα περιθώρια. Το όφελος όμως από την αύξηση μεριδίου είναι συγκυριακό, αφού η εταιρεία είναι θεσμικά υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της κι όχι να το αυξήσει.

Δεύτερον, διότι η ΔEΗ σχεδιάζει μεν να εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη στις ΑΠΕ, πλην όμως σήμερα το «μίγμα» της δεν την κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία.

Τρίτον, διότι ανάλογη συμπεριφορά, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί όχι μόνο μια πολύ μεγάλη αύξηση στα 9 ευρώ αλλά και μια (πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε) άνοδος έως τα 10,8 ευρώ, που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία γρήγορου κέρδους, έχουν κι αρκετές άλλες -και πολύ ισχυρότερες- εταιρείες του ίδιου τομέα στη Nότια Ευρώπη. Όπως η Iberdrola, η ENEL και η EDF.

Εκτιμούμε, δε, ότι οι μεγάλοι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου, την περίοδο που έγινε (αρχές Νοεμβρίου), ήξεραν πού έμπαιναν και σε τι περίοδο έμπαιναν, καθώς οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στις τιμές της μεγαβατώρας είχαν ξεκινήσει από καιρό και μπροστά βρισκόταν ο… χειμώνας.

Οπόταν το μεγάλο στοίχημα, τουλάχιστον για εκείνους, θα είναι να γίνουν πράξη τα σχέδια στα οποία πόνταραν για το μέλλον.

 

DOVALUE: Κατατέθηκαν οι βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές για τα τρία κτίρια γραφείων που ρευστοποιεί η doValue, με το ενδιαφέρον των εγχώριων ΑΕΕΑΠ να επαναβεβαιώνεται.

Προς το παρόν ωστόσο δεν αναδείχθηκαν πλειοδότες, καθώς η διαδικασία της ελεύθερης εκποίησης (με τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη των δανείων που συνδέονται με τα εν λόγω ακίνητα, εν προκειμένω του επιχειρηματία Λ. Έλληνα) προβλέπει την προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο, όπου αγοραστής και οφειλέτης, παρουσία και του πιστωτή, θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Με απλά λόγια, τίμημα και πλειοδότες για τα ακίνητα θα μάθουμε στο τέλος της διαδικασίας, με την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v