Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2022

Ο Αδωνις, η ναυτιλία και το… υγρό πυρ - Ανεβάζει το ποσοστό στην Ελληνική η Eurobank - Σφηνάκια για Alpha Trust, ΕΥΔΑΠ

Ο Αδωνις, η ναυτιλία και το… υγρό πυρ - Ανεβάζει το ποσοστό στην Ελληνική η Eurobank - Σφηνάκια για Alpha Trust, ΕΥΔΑΠ

ΧΡΩΠΕΙ: Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στο οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η Πολιτεία Καινοτομίας.

Η α’ φάση του διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ «τρέχει» από το α’ τρίμηνο του 2021, με τους ομίλους ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom και Dimand να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ, που αφορά σε επένδυση πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Με βάση της ΣΜΠΕ, κατ' ελάχιστον το 50% του ακινήτου προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία γραφείων, κέντρων έρευνας και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων. Προβλέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης - σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου/χώρου παρουσιάσεων.

Υπάρχουν πάντως και συνοδές χρήσεις όπως συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης αλλά και οικιστικές αναπτύξεις, ως καταλύματα επισκεπτών και ερευνητών.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Αποδέκτης κύματος αντιδράσεων από την αγορά έγινε ο Χαμαιλέων, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Ελλάδα δεν είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη στα καύσιμα.

Οπως λένε πηγές της στήλης, στα ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (0,5%), η τιμή που αγόραζε αρχές της εβδομάδας ένα πλοίο στον Πειραιά έφτανε στα 1.081 δολάρια/PMT, την ώρα που στο Ρότερνταμ στοίχιζε 788 δολάρια και στη Μάλτα 878 δολάρια. Κανονικό… υγρό πυρ για τα ταμεία των ναυτιλιακών.

Ο υπουργός έσπευσε χθες στα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil «για ελέγχους βάσει των διατάξεων περί αθέμιτης κερδοσκοπίας», όπως μας γνωστοποίησε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Ελπίζουμε σε ενημέρωση και για τα αποτελέσματα…

 

EUROBANK: Σε στενές επαφές με το Wargaming Group Limited, λευκορωσικών συμφερόντων, που ελέγχει το 20% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση της Eurobank.

Οι Λευκορώσοι φαίνεται να το πήραν απόφαση και θέλουν να πουλήσουν. Η Eurobank, η οποία ελέγχει το 12,6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να αυξήσει το ποσοστό της, μαθαίνουμε ότι έσπευσε να κινηθεί. Ετσι η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού δεν φαίνεται να απέχει και πολύ χρονικά.

Στο νησί θεωρούν την εξαγορά από τη Eurobank δεδομένη, καθώς το ξένο fund έχει λόγους να αποχωρήσει εν μέσω των κυρώσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ιδωμεν…

 

ALPHA TRUST: Διπλή χρηματιστηριακή αναβάθμιση για τον ευρύτερο Όμιλο της Alpha Trust. Θέμα χρόνου είναι η μετάταξη της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (ίσως και μέσα στην εβδομάδα, χωρίς δημόσια εγγραφή, καθώς ήδη υπάρχει η απαιτούμενη εκ του νόμου διασπορά).

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Trust Ανδρομέδα.

 

ΕΥΔΑΠ: Στα 87,5 εκατ. ευρώ ορίστηκε το αντάλλαγμα που θα καταβάλει η εταιρεία στην ΕΥΔΑΠ Παγίων για την 20ετή παράταση (1/1/2021 ως 31/12/2040) της αποκλειστικής προμήθειας αδιύλιστου νερού. Το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης υπογράφηκε στις 27 Απριλίου.

Για την αποπληρωμή του δεν θα υπάρξει ταμειακή εκροή καθώς συμφωνήθηκε να συμψηφιστεί με την απαίτηση της ΕΥΔΑΠ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων για υπηρεσίες συντήρησης δικτύου, η οποία έχει οριστεί σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως πλέον ΦΠΑ.

Η σύμβαση συντήρησης έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης (τίμημα 12,5 εκατ. ευρώ).
Πρακτικά, η ΕΥΔΑΠ θα αποσβέσει το τίμημα των 87,5 εκατ. ευρώ, για τη 20ετή παράταση της αποκλειστικής προμήθειας ακατέργαστου νερού, εντός 3,5 ετών (ως 30/6/2024).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v