Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2022

Χρηματιστήριο: Η πραγματική είδηση του rebalancing - Κρίσιμα tips για τα κόκκινα δάνεια Εθνικής και Eurobank

Χρηματιστήριο: Η πραγματική είδηση του rebalancing - Κρίσιμα tips για τα κόκκινα δάνεια Εθνικής και Eurobank

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πολιτική συμφωνία για το μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχαμε τελικά ξημερώματα χθες, το σίριαλ όμως έχει ακόμα επεισόδια καθώς κρίσιμες παράμετροι πρέπει να μπουν στο χαρτί.

Στο επίκεντρο, ο συνήθης ύποπτος, η Ουγγαρία, η οποία δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε θα κόψει τις προμήθειες από Ρωσία, δημιουργώντας φόβους ότι θα μπορούσε να συνεχίσει επ' αόριστον το business as usual. Αλλωστε το ρωσικό πετρέλαιο είναι 20% φθηνότερο από τις άλλες επιλογές που υπάρχουν.

Τα παραπάνω τα έχουν κατά νου στις Βρυξέλλες και ετοιμάζονται. Το μεγάλο τους όπλο είναι η δυνατότητα να επιβάλουν δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο, καθιστώντας το ασύμφορο.

Και τα μέτρα που αφορούν δασμούς δεν απειλούνται με βέτο, καθώς λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία…

 

ΜSCI: Σημαντικά υψηλότερες ήταν οι αξίες των συναλλαγών για τις νεοεισερχόμενες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος στον δείκτη MSCI Greece από τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και τις τελευταίες εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας Société Générale, που εγκαίρως είχε ειδοποιήσει για τις αλλαγές.

Στην Εθνική Τράπεζα «άλλαξαν χέρια» σχεδόν 50 εκατ. μετοχές και για τη Μυτιληναίος 8,2 εκατ. μετοχές, ενώ το consensus της αγοράς έκανε λόγο για συναλλαγές 27 εκατ. μετοχές στην ΕΤΕ και 4,9 εκατ. μετοχές στην περίπτωση της δεύτερης.

Η σημαντική είδηση πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι η αύξηση στη στάθμιση της χώρας, όπως τεκμαίρεται από τις αυξημένες συναλλαγές - εισροές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του δείκτη MSCI.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι δύο προσθήκες αύξησαν τη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στον MSCI EM (αναδυόμενες αγορές) κατά 0,06% αλλά και κατά 0,45% στον δείκτη MSCI EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική).

Και ο τελευταίος μπορεί να είναι και πιο σημαντικός για τις εγχώριες μετοχές.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 0,7 δισ. ευρώ αποτελεί ρυθμισμένα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει ρυθμίσει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ταξινομούνται πλέον στα Forborne Performing Loans.

Η παραγωγή ρυθμισμένων δανείων μειώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ (σ.σ. από περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο το προηγούμενο 12μηνο).

 

EUROBANK: H επικαιροποιημένη τριετής στρατηγική διαχείρισης των Μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs), που υπέβαλε η τράπεζα στον SSM τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει δείκτη NPE στο 5,8% για τον όμιλο στο τέλος της φετινής χρονιάς και κάτω του 5% το 2024.

Την 31η Μαρτίου 2022, το υπόλοιπο των NPE του ομίλου διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη NPE στο 6,7%.

Ο συντελεστής κάλυψης των NPE από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 70,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v